Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO Krása na Dome umenia: Pozrite sa, ako ožila fasáda Kunsthalle a Námestie SNP

Dom umenia zdobí farebné osvetlenie Zobraziť galériu (5)
Dom umenia zdobí farebné osvetlenie (Zdroj: Foto: Media Knowledge)

BRATISLAVA - – Dom umenia/Kunsthalle Bratislava zdobí od včera inovatívne umelecké osvetlenie. Projekt sa na Slovensku zrealizoval vôbec po prvýraz a okrem oživenia fasády i Námestia SNP prináša významné úspory na energiách, ako aj možnosti umeleckého využitia. Projekt v rámci spolupráce s Ministerstvom kultúry SR a Národným osvetovým centrom zrealizovali Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel.

Dom umenia/Kunsthalle Bratislava, ktorý sídli v priestoroch Národného osvetového centra sa pridáva k uznávaným kultúrnym pamiatkam starého kontinentu osvetlených technológiou Enel Sole. Patria medi ne napríklad záhrady Quirinale Prezidentského paláca v Ríme, Katedrála v talianskom Orvieto, koncertná hala Atheneul v Bukurešti, či Real Alcàzar v španielskej Seville.

Umelecké farebné osvetlenie

Projekt v hodnote 40 tisíc eur zvyšuje atraktivitu fasády Kunsthalle zvýraznením jej charakteristických architektonických prvkov a prostredníctvom výberu svetelných zariadení. Budova bude vystupovať a zároveň harmonicky zapadať do svojho okolia, s umeleckým osvetlením, ktoré poskytne nehmotné spojenie medzi Kunsthalle a spoločnosťou. Malé LED projektory sú použité bez zásahu do architektúry mesta a životného prostredia a zároveň zabezpečia minimálnu spotrebu energie. Systém pracuje s kompletnou škálou farebného spektra a umožňuje nastavenie ľubovoľného počtu svetelných konceptov.  Používa tri typy osvetlenia – difúzne a homogénne osvetlenie názvu budovy na vrchole fasády, dynamické osvetlenie naplno využívajúce rôzne farebné škály pre pásové okná a statické architektonicko-funkčné (biele) osvetlenie pre stĺpy na prízemí.

FOTO Krása na Dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Media Knowledge)

FOTO Krása na Dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Media Knowledge)

„Sme radi, že sme mohli prispieť k podpore kultúrneho dedičstva hlavného mesta. Zároveň sa podarilo dosiahnuť, aby systém osvetlenia popri svojej plnej funkčnosti mohol slúžiť aj ako zdroj umeleckej inšpirácie,“ uviedol Michele Bologna, riaditeľ externých vzťahov Slovenských elektrární, a.s., spoločnosti skupiny Enel. Ako dodal, systém osvetlenia je plne programovateľný a na tvorbu vizuálnych konceptov budú prizývaní významní domáci i zahraniční umelci pracujúci so svetlom. Inovatívny systém na báze LED technológie je zároveň až o 70 % úspornejší ako konvenčný systém  osvetlenia.

FOTO Krása na Dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Media Knowledge)

FOTO Krása na Dome
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Media Knowledge)

Umenie v budove i na fasáde

„Ambíciou Domu umenia/Kunsthalle Bratislava je prekračovať hranice výstavných priestorov smerom k publiku a spolupodieľať sa na kultivácii verejných priestorov. Vďaka programovateľnému svetelnému parku a spolupráci s prestížnymi domácimi a zahraničnými umelcami dávame Bratislave novú “dominantu”, ktorá by mala zmeniť doterajšiu fádnu tvár Námestia SNP. Ako prvý prijal pozvanie na vytvorenie "svetelnej symfónie” multimediálny umelec Peter Meluzín,“ povedal riaditeľ Slovenského centra vizuálnych umení Juraj Čarný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu