Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Na Kamzíku odkrývajú najväčší vojenský bunker z prvej svetovej vojny na FOTO!

Bunker otvoria na 101. výročie smrti Františka Ferdinanda d'Este Zobraziť galériu (6)
Bunker otvoria na 101. výročie smrti Františka Ferdinanda d'Este (Zdroj: Boris Dzurnák)

BRATISLAVA – Storočný vojenský bunker na Kamzíku, ktorý odborníci vďaka ojedinelému interiéru a veľkosti považujú za slovenský unikát, sprístupnia verejnosti už v lete. Aktivisti z Občianskeho združenia Bunkre v ňom chcú vystavovať aj historické nálezy a celá rekonštrukcia prebieha s myšlienkou na dobový kolorit.

Jediný bunker svojho druhu na Slovensku plánujú aktivisti z OZ Bunkre sprístupniť verejnosti už v lete, 28. júna, v deň 101. výročia smrti Františka Ferdinanda d'Este. Veliteľskú kavernu z obdobia prvej svetovej vojny sme začali odkrývať s finančnou pomocou mestskej časti Bratislava Nové Mesto,“ hovorí Lukáš Vladovič z občianskeho združenia, ktoré zachraňuje historické vojenské objekty. Kaverne na Kamzíku podľa jeho ďalších slov predchádzala revitalizácia objektu v bratislavskej Dúbravke.

VIDEO Na Kamzíku odkrývajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

VIDEO Na Kamzíku odkrývajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Bunker alebo kaverna z čias prvej svetovej vojny sa nachádza na Kamzíku v blízkosti hornej stanice lanovky a patrila do sústavy opevnenia bratislavského predmostia. Podobnú minulosť má viac ako 50 ďalších objektov. „Kaverna na Kamzíku, presnejšie objekt vyrazený banským razením do pevnej horniny, je zvláštna tým, že ako jediná na Slovensku má dve podlažia a na rozdiel od už sprístupneného objektu v Dúbravke je celovybetónovaná. Väčšina objektov z  prvej svetovej vojny ma vybetónovaný len vchod a ostatné časti objektu sú už len vyrazené v skale,“ opisuje Lukáš Vladovič. Súčasne ide o najväčšiu sprístupniteľnú kavernu v bratislavskom regióne.

VIDEO Na Kamzíku odkrývajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

VIDEO Na Kamzíku odkrývajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

„Vďaka pracovnému nasadeniu a minibagru sa nám podarilo za jeden víkend odkopať tri zo štyroch vchodov  objektu a osadiť ich mrežou. Ešte nás ale čaká veľa práce na vnútorných úpravách, kde plánujeme ručne odkopať všetky nánosy hliny, odstrániť grafity, inštalovať schodisko do nižšieho podlažia a doplniť elektrické osvetlenie. Neskôr chceme v kaverne vystavovať aj dobové artefakty,“ vysvetlil Vladovič s tým, že v okolí objektu budú rekonštruované náznaky ženijných prekážok a bezpečnostných prvkov, ako výdreva vchodov a zábradlie, pretože vchody sa nachádzajú v bezprostrednej blízkosti frekventovaného turistického chodníka. Ak pôjde všetko podľa plánu, dobrovoľníci chcú zrekonštruovať aj pôvodné držiaky na dobové karbidové lampy a prehliadku objektu obohatiť odborným historickým výkladom.

VIDEO Na Kamzíku odkrývajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Bunker na Kamzíku je súčasťou objektov, ktoré „postavili v rokoch 1914-1915 z dôvodu nutnosti vojenskej ochrany Mostu cisára Františka Jozefa z roku 1890, prvého pevného mostu cez Dunaj. Výstavba kaverien však vypukla až v roku 1914, ako reakcia na výrazné zhoršenie politickej situácie,“ dodáva zástupca OZ Bunkre. Kaverny boli svojho času budované tak, aby dokázali vzdorovať najmodernejším zbraniam doby. V roku 1916 však už úroveň delostrelectva pokročila natoľko, že by bunkre ukrytých ľudí neochránili pred zásahom. Z toho dôvodu počas prvej svetovej vojny stratili svoj účel a armáda ich odovzdala pôvodným vlastníkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu