Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najšťastnejší život majú dánski seniori, najhorší bulharskí: Ako sú na tom Slováci?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL/BRATISLAVA – Najšťastnejšími obyvateľmi spomedzi členských krajín EÚ sú ľudia žijúci v severských krajinách. Vyplýva to z výsledkov prieskumu štatistickej agentúry EÚ Eurostat, ktorý údaje zverejnil v piatok pri príležitosti Medzinárodného dňa šťastia.

Eurostat sa obyvateľov starších ako 16 rokov vo všetkých 28 krajín bloku v roku 2013 pýtal, ako by celkovo na škále od 0 do 10 ohodnotili svoj život. Najlepšie výsledky zaznamenali medzi obyvateľmi Fínska, Dánska a Švédska. 

V prvej päťke sú aj Rakúšania a Holanďania. Priemerné hodnotenia v týchto krajinách sa pohybovali na úrovni 8. Mimoriadnu spokojnosť so svojim životom vyslovili najmä dánski a švédski seniori, ale aj Rakúšania a Fíni vo veku do 16 do 24. Naopak, suverénne najnižšie hodnoty namerali štatistici v Bulharsku, konkrétne vo vekovej kategórii nad 75 rokov. 

Kým priemerom bulharských odpovedí bol údaj 4,8, Bulhari starší ako 75 rokov svoj životu dali priemernú zámku 3,8. Pre porovnanie Dáni vo vekovej kategórii do 65 do 74 rokov dali svojmu životu známku 8,6. Medzi najmenej spokojnými obyvateľmi EÚ sa ocitli aj obyvatelia Maďarska, Grécka či Cypru. Slováci svoj život ohodnotili priemernou známkou 7, čo sa zhoduje s celkovým priemerom v rámci odpovedí obyvateľov krajín EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu