Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Grécko opäť potrebuje peniaze, eurozóna žiada prepracovanie reforiem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – Grécko opätovne požiadalo eurozónu o hotovosť s cieľom odvrátiť hroziaci bankrot. Zástupcovia z krajín menového bloku ho však upozornili, že najskôr musí predložiť vylepšený zoznam reforiem, a to do šiestich pracovných dní. Uviedli to pre agentúru Reuters zdroje z Európskej únie (EÚ).

Atény požiadali o finančnú podporu na stredajšej schôdzke (8.4.) námestníkov ministrov financií. Tí však zareagovali, že Grécko najskôr musí zoznam reforiem prepracovať tak, aby si zabezpečilo udržateľnosť svojich verejných financií a až potom získa prístup k potrebným zdrojom.
"Grécka strana upozornila na rýchle zhoršovanie likvidity a požiadala o určitú podporu ešte pred stretnutím ministrov financií eurozóny 24. apríla," uviedol zdroj z menového bloku. Dodal však, že eurozóna nie je ochotná poskytnúť financie predtým, než dôjde k pokroku v otázke gréckych reforiem.

Atény už minulý týždeň varovali, že budú mať problémy vyplatiť mzdy a dôchodky a splatiť tranžu úveru Medzinárodnému menovému fondu (MMF) v termíne, ktorý pripadá na dnešný deň. Podľa dnešných informácií gréckeho ministerstva financií, na ktoré sa odvolali agentúry AP a DPA, však Atény financie MMF (450 miliónov eur) už poslali.

Predstavitelia eurozóny v tejto súvislosti uviedli, že ekonomickí experti neveria, že by finančná situácia Grécka bola momentálne taká vážna, ako ju Atény prezentujú. Niektorí sa domnievajú, že grécka vláda sa týmito varovaniami snaží dotlačiť veriteľov k skoršiemu uvoľneniu peňazí.

Veritelia sú rozhodnutí neustúpiť a donútiť tak Grécko prijať dlho odkladané reformy. Ako uviedol jeden z predstaviteľov eurozóny po stredajšej schôdzke, čo sa týka technickej spolupráce, došlo medzi Gréckom a veriteľmi k určitému zlepšeniu, no čo sa týka obsahu reforiem, pokrok bol minimálny. Podľa neho sú predložené reformy naďalej málo konkrétne a Atény ich musia prepracovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu