Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Terorizmus desí aj slovenské tajné služby, v noci mali spoločné cvičenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) aj Vojenské spravodajstvo (VS) sú schopné prijímať všetky spravodajsko-operatívne opatrenia na ochranu pred terorizmom, ktoré im dovoľuje zákon. Vyplýva to z výsledkov spoločného nočného cvičenia oboch tajných služieb, ktoré súviselo s nedávnymi teroristickými útokmi v Európe. O výsledkoch informoval hovorca SIS Branislav Zvara.

"Spoločné nočné cvičenie SIS a VS bolo zamerané na ostré preverenie spravodajsko-operatívnych spôsobilostí oboch našich tajných služieb, najmä schopnosti v reakčnom čase prijímať bezpečnostné opatrenia na ochranu štátu a bezpečnosť jeho občanov," uviedol hovorca SIS. Cvičenie testovalo aj akcieschopnosť fungovania operatívnych i neoperatívnych zložiek v krízovom režime.

"Potreba takejto koordinovanej spoločnej previerky civilnej a vojenskej spravodajskej služby vznikla aj vzhľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu a aktuálnu úroveň bezpečnostných hrozieb v zahraničí," vysvetlil konanie cvičenia Zvara. V súvislosti s nedávnymi teroristickými útokmi poznamenal, že potvrdili krajné obavy z radikálnych prejavov a teroristických hrozieb. Pred nimi nie je podľa Zvaru v súčasnosti imúnna žiadna krajina vrátane Slovenska.

Viac podrobností o spoločnej akcii oboch slovenských tajných služieb nepovedal. "Sú utajovanými skutočnosťami, ku ktorým sa zo zákona z pochopiteľných dôvodov nemôžeme vyjadrovať, aby nebola ohrozená práve bezpečnosť, ktorá je našou prioritou," zdôvodnil Zvara. Dodal, že riaditelia SIS aj VS informovali o výsledkoch koordinovanej previerky a prijatých opatreniach ministra vnútra SR, ako aj ministra obrany SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu