Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dobré správy pre Slovákov bez práce: Zamestnanosť bude rásť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Zamestnanosť na Slovensku bude podľa prognóz rásť aj napriek klesajúcim investíciám. Potiahnu ju priemysel a IT, pričom výhodu budú mať tí, ktorí ovládajú jeden a viac svetových jazykov. Myslí si to Ivana Vačoková zo spoločnosti Adecco.

Na Slovensku pracuje vyše 2.390.900 osôb, z čoho je nadpolovičná väčšina mužov. V miere zamestnanosti je medzi mužmi a ženami rozdiel 15,2 %. V roku 2014 zamestnanosť medziročne vzrástla o 1,4 % a v tomto roku sa podľa štúdie ÚPSVR SR očakáva rast podobným tempom. 

Udržanie miery zamestnanosti očakáva aj Slovenská akadémia vied, a to na úrovni 66,2 % a dokonca jej nárast ku koncu roka na 67,6 %. Z odvetví si rastúcu tendenciu zachováva priemysel, ktorý minulý rok zamestnával takmer 26 % pracujúcich. Nárast zamestnanosti predpokladá celá Európska únia. Pozitívne čísla sú podložené minuloročným medzikvartálnym rastom viac ako o jedno percento.

"Naša predpoveď je optimistická, no opatrná. Aj v roku 2015 budú v ponukách práce dominovať pozície v automobilkách a ich dodávateľských firmách. Napríklad Volkswagen hľadá o polovicu viac vysokoškolských absolventov technických a ekonomických smerov ako vlani. V súboji o investície však v posledných dvoch rokoch prehrávame najmä s Českom, Poľskom a Rumunskom. Vzhľadom na pracovnú legislatívu sa tam podniká ľahšie," tvrdí Vačoková.

Podľa nej, ak sa hovorí o zamestnanosti v regiónoch, netreba čakať zázraky. Firma síce môže od štátu získať podporu či úľavy, ak vytvorí pracovné miesta v kritických oblastiach, záujem investorov ale klesá. Ak nejakí prídu, väčšinou ide o subdodávateľov automobiliek. V regiónoch sa menej prihliada na jazykové znalosti, dôležitejšie sú prax a zručnosť. Na trhu chýbajú operátori do výroby, šičky, obrábači kovov aj elektrikári.

V tomto roku sa odhaduje príchod 124.174 absolventov škôl, približne v rovnakom počte stredných a vysokých. Ich uplatnenie stále komplikuje aj to, že zo školy prichádzajú nepripravení. Personálne agentúry aj mnohí zamestnávatelia sa zhodujú v tom, že problémom je často už výber školy. 

Tradične silným a atraktívnym odvetvím zvyšujúcim čísla zamestnanosti je IT sektor, najmä vďaka firmám, ktoré vytvorili centrá zdieľaných služieb. Okrem Bratislavy a Košíc sa takýto projekt rozbieha aj v Nových Zámkoch. IT firmy stále hlásia nedostatok ľudí, kde je nevyhnutnou podmienkou aktívna znalosť angličtiny, vo väčšine prípadov aj druhého jazyka. Rozdiel v plate medzi dvoma IT-čkármi, ktorí majú rovnaké odborné vedomosti, no jeden z nich ovláda jazyky dva, môže byť až 30 %. Čoraz viac sa začínajú presadzovať IT projektoví manažéri – špičkoví odborníci, ktorí vymenili istotu jednej firmy za možnosť pracovať zmluvne na projektoch

Donedávna bola Bratislava atraktívna aj pre IT špecialistu z Bukurešti, dnes však doma zarobí rovnako. O Slovensko sa stále viac zaujímajú ľudia z krajín na východ od nás. Komplikáciou je však vízová povinnosť a proces udelenia pracovného povolenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu