Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veľmoci v roku 2030: Toto je 20 krajín, ktoré budú vládnuť svetu, hovoria ekonómovia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Do pätnástich rokov budeme podľa odborníkov svedkami veľkých ekonomických zmien. Niektoré z krajín, ktoré teraz patria medzi svetovú hospodársku elitu, sa v zozname lídrov posunú o niekoľko priečok nižšie, iné, naopak, prerazia prudko dopredu.

Podľa správy amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) budú v roku 2030 Spojené štáty svetovým ekonomickým lídrom, ale na päty im bude stúpať prosperujúca Čína, ktorej HDP by mohol vzrásť až o dvojnásobok v porovnaní s dneškom. Prekvapením pre ekonómov je India, ktorá by o 15 rokov mala byť treťou najsilnejšou ekonomikou sveta. Na štvrtom mieste sa umiestnilo Japonsko, ktoré bude len o niečo ekonomicky slabšie ako India.

Veľmoci v roku 2030:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Európa bude hrať druhé husle

Čo sa týka Európy, ekonómovia situáciu nevidia práve ružovo. Hoci päticu hospodárskych levov uzatvára Nemecko, z európskych krajín budú v prvej desiatke okrem Nemecka prosperovať len tri krajiny a to v tomto poradí: Británia, Francúzsko a Rusko, ktoré skončilo na desiatom mieste. Hneď po ňom nasleduje Taliansko ako jedenásta krajina ekonomických velikánov.

Medzi desiatkou najúspešnejších sa ocitla aj Brazília na šiestom mieste a Kanada na deviatom. V druhej desiatke so slabším, ale stále dosť silným ekonomickým potenciálom, sa nachádza už spomínané Taliansko, potom Mexiko, Indonézia, Austrália, Južná Kórea, Španielsko, Turecko, Saudská Arábia, Nigéria a Holandsko ako posledná z 20 vyvolených krajín.

Veľmoci v roku 2030:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Prognóza vyplýva z makroekonomických štatistík, ročnej produkcie a aktuálneho hrubého domáceho produktu. Očakáva sa, že tieto krajiny svoju ročnú produkciu najbližších 15 rokov ešte znásobia. Kým ekonomika Číny sa viac ako zdvojnásobí, americká dosiahne len tretinový nárast, čím si však pozíciu lídra pravdepodobne udrží. Podobný úspech ako Čína podľa ekonómov zaznamená aj India, ktorá bude mať na základe odhadov v roku 2030 najväčšiu pracovnú silu na svete. Informácie priniesol portál Bloomberg.com.

Poradie ekonomických lídrov v roku 2030

  1. USA
  2. Čína
  3. India
  4. Japonsko
  5. Nemecko
  6. Brazília
  7. Británia
  8. Francúzsko
  9. Kanada
  10.  Rusko
  11.  Taliansko
  12.  Mexiko
  13.  Indonézia
  14.  Austrália
  15.  Južná Kórea
  16.  Španielsko
  17.  Turecko
  18.  Saudská Arábia
  19.  Nigéria
  20.  Holandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu