Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľký smútok v košickej zoo: Tuleň Čuk umrel!

Tulene z košickej zoo Zobraziť galériu (4)
Tulene z košickej zoo (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Veľká strata postihla košickú zoo. Jeden z najobľúbenejších tvorov v tomto zariadení – tuleň Čuk umrel. Nevýslovne trpí najmä jeho brat Gek, ktorý s ním tvoril nerozlučnú dvojicu a od narodenia boli spolu. Košická zoo ako jediná na Slovensku chová tuleňov.

Tuleň Čuk uhynul ešte 26. februára. Popoludní vyskočil na mólo a ráno pri kontrole ošetrovateľka zistila, že uhynul.  „Táto smutná  správa nás všetkých veľmi zasiahla, keďže zviera bolo vo výbornej kondícii. Čakali sme preto na výsledky pitvy, ktorú robil veterinárny lekár ZOO Juraj Skalický. Pitva ukázala, že išlo o vrodenú srdcovú vadu. Zároveň sme kontaktovali chomutovský Zoopark, kde do tejto smutnej udalosti vniesli viac svetla.  Tam matka nášho tuleňa Taške uhynula v dôsledku rovnakej diagnózy. Po smrti sú aj všetci jej potomkovia. Výnimku tvorí  len jedna samica, sestra našich dvojčiat, ktorá žije v chovnej skupine v Chomutove a náš Gek,“  informovali nás v košickej zoo.

Bratia Čuk a Gek sa stali miláčikmi návštevníkov, ihneď po svojom príchode do zoo v decembri 2006. Stali sa genetickou zálohou pre európsky chov.  Ich komentované kŕmenia dvakrát denne sa tešili veľkému záujmu   a postarali sa o výrazný nárast návštevnosti. Do Košíc boli deponované zo Zooparku Chomutov ako expozičné zvieratá. Vzhľadom na typ chovného zariadenia košická ZOO nikdy neašpirovala na chov reprodukčnej skupiny.  

Tulene z košickej zoo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

„Spolužitie našich samcov, ktoré dospievajú vo veku 6 – 10 rokov, bolo od začiatku bezproblémové a bez potýčiek aj v období  dospievania. Zmeny v sociálnej väzbe sme pozorovali až začiatkom tohto roka, keď dovtedy podriadený Čuk prevzal dominanciu.  Výraznejšie sa to prejavilo vo  februári , v mesiaci, ktorý sa kryje s obdobím párenia vo voľnej prírode. Vtedy tulene, naše nevynímajúc, neprijímajú potravu. Zato v bazéne boli mimoriadne aktívne, pravdepodobne aj vplyvom hormonálnych zmien a miernej zimy.  Bola to vcelku štandardná situácia opakujúca sa každý rok, tak  ako sa opakoval každovečerný rituál tuleňov, ktoré si vždy ustlali na móle,“ dodáva hovorkyňa zoo Eva Malešová. 

Tulene z košickej zoo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Deväťroční súrodenci neboli nikdy oddelení a práve kvôli ich citovej väzbe sa v minulosti v zoo rozhodli oddialiť ich odchod z Košíc  do iného zariadenia, prípadne ukončenie chovu tuleňov vôbec. „Teraz po uhynutí jedného z tuleňov je táto otázka opäť otvorená. Zvážime všetky možnosti a rozhodneme sa ako ďalej,“ vysvetľuje E. Malešová.

Tulene z košickej zoo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu