Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tuleň Gek nasledoval brata Čuka: Umrel do mesiaca po ňom

Tuleň Gek nasledoval brata Čuka Zobraziť galériu (5)
Tuleň Gek nasledoval brata Čuka (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Obrovský smútok za bratom Čukom, trápil tuleňa Geka v košickej zoo. Čuk umrel ešte koncom februárana vrodenú srdcovú vadu a pred pár dňami zahynul i jeho brat Gek. Boli to jediné tulene chované v slovenských zoo a veľkými miláčikmi návštevníkov.

Gek bol od smrti svojho brata neustále pod dohľadom ošetrovateľov, pretože jeho stav bol vážny. Bol chorý a pod jeho psychicky stav sa určite negatívne podpísal i stres zo straty brata. Tento týždeň v stredu (18.3.) však Geka choroba premohla. 

„Je to smutné, ale snažili sme sa pre tuleňa zabezpečiť najlepšiu starostlivosť. Tieto zvieratá sú však veľmi sociálne typy. Dvojčatá boli celý čas spolu, boli spolu naviazané,“ hovorí riaditeľ zoo Erich Kočner. V zoo ešte čakajú na výsledky pitvy, no predbežné dôvody úhynu sú už známe. „Gek mal ľavostranný zápal pľúc a zistila sa aj cysta.“

Bratia Čuk a Gek sa stali miláčikmi návštevníkov, ihneď po svojom príchode do zoo v decembri 2006. Stali sa genetickou zálohou pre európsky chov.  Ich komentované kŕmenia dvakrát denne sa tešili veľkému záujmu a postarali sa o výrazný nárast návštevnosti. Do Košíc boli deponované zo Zooparku Chomutov ako expozičné zvieratá. Deväťroční súrodenci neboli nikdy oddelení a práve kvôli ich citovej väzbe sa v minulosti v zoo rozhodli oddialiť ich odchod z Košíc  do iného zariadenia, prípadne ukončenie chovu tuleňov vôbec

V košickej zoo by naďalej chceli v chove tuleňov pokračovať. „Máme skúsenosti, takže by sme radi pokračovali v chove tuleňov ako výpomoc inej zoologickej záhrady.  Oslovujeme zoo, určite plánujeme mať v Košiciach tulene,“ dodal Erich Kočner.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu