Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hygienickú katastrofu v Žilinskej nemocnici riešia lekári výpoveďami: Hrozí totálny kolaps!

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina Zobraziť galériu (3)
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Dlhodobo podceňované nedostatky na internom oddelení Fakultnej nemocnice v Žiline vyústili do katastrofy. Jedna sprcha pre 30 pacientov, predčasné prepúšťanie hospitalizovaných a nedostatok pracovných síl majú za následok hromadnú výpoveď 15 lekárov. Tí žiadajú odstúpenie riaditeľa nemocnice, ako aj jeho námestníka, situácia je podľa denníka Sme vážna.

Problémy začali už v roku 2011, v roku 2012 dalo výpoveď až 134 z 228 lekárov nemocnice. Vtedy išlo o platy, následne 18 lekári z ortopédie dostali výpoveď a niektoré oddelenia sa zlúčili. Rok na to podpísal šéf nemocnice Štefan Volák ozdravný plán za 10-tisíc eur, a to s konateľom spoločnosti PP Partnership, ktorý bol kotolníkom. Bol z toho malý škandál.

Všetkých 15 lekárov z interného oddelenia, ktorí dali vo februári výpoveď, tvrdí, že zlúčenie a zrušenie niektorých oddelení prihodilo robotu práve internému oddeleniu. Neúnosné hygienické podmienky a pôvodný stav tej časti nemocnice, v ktorej internisti sídlia, ich dohnali k tomuto zúfalému kroku. Plánovaná rekonštrukcia oddelenia sa podľa nich týka len výmeny okien za plastové, čo nerieši problém s jednou kúpeľňou.

Fakultná nemocnica s poliklinikou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Situácia s jednou sprchou zašla tak ďaleko, že pacienti si musia robiť poradovník, aby sa osprchovali všetci. Niektorí sa tak dostanú na rad až o tretej hodine v noci. Vrcholom má byť reakcia námestníka riaditeľa nemocnice Adama Hochela. Keď ho lekári konfrontovali, skonštatoval, že „pacienti, ktorí sa vedia sami osprchovať, nemajú v nemocnici čo robiť“.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová tvrdí, že vedenie nemocnice o poradovníkoch nevedelo. Ministerstvo má však zrejme neúplné informácie, keďže sa s lekármi nezhodnú ani na základných počtoch. Ministerstvo tvrdí, že výpoveď podalo len 13 lekárov z celkového počtu 29. Avšak pravdou je, že Volákovi na stole leží 15 výpovedí z celkového počtu 22 internistov.

Ministerstvo zdravotníctva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

To, že je interné oddelenie preplnené a pacientov posielajú domov skôr, akoby mali, naznačujú aj štatistiky. Obsadenosť postelí bola ešte v roku 2011 93-percentná, v roku 2014 však toto číslo stúplo na 104 percent, pričom postelí je stále 96. V roku 2011 pritom pacienti priemerne zostávali hospitalizovaní 7,3 dňa, v minulom roku už iba 6,7 dňa.

Šoltésová sa bráni, že v krajinách OECD sú pacienti na internom oddelení bežne hospitalizovaní maximálne štyri či päť dní. Zároveň poukazuje na to, že za posledný mesiac nezaznamenali žiadnu opakovanú hospitalizáciu pacienta. Lekári však kvôli všetkým týmto problémom žiadajú hlavy riaditeľa Voláka, aj námestníka Hochela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu