Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dramatický zásah záchranárov v Tatrách: Lyžiar (22) v kritickom stave

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY - K ťažkému úrazu vo Vysokých Tatrách dnes letela okolo poludnia posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE) z Popradu. Hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Turočeková informovala, že 22-ročný lyžiar spadol z vyhliadky na Lomnickom sedle do Malej Studenej doliny.

„Po približne 500-metrovom páde ostal v bezvedomí. Na pomoc mu letel vrtuľník na palube s lekárom aj horským záchranárom,“ uviedla Turočeková. Zraneného v náročnom teréne vyslobodili pomocou techniky palubného navijaka. Mal vážne poranenie hlavy a chrbtice. „Po neodkladnom ošetrení ho v kritickom stave previezli do popradskej nemocnice,“ uzavrela hovorkyňa.

Leteckí záchranári ošetrovali aj lyžiara so zlomenými nohami 

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice pomáhali dnes popoludní zranenému 54-ročnému lyžiarovi v Nízkych Tatrách.

Ako uviedla Zuzana Turočeková z Air-Transport Europe(ATE) Poprad, posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice letela do oblasti Zadných Derešov na pomoc lyžiarovi, ktorý po páde utrpel zlomeniny oboch dolných končatín a poranenie panvy.

"Lekára leteckých záchranárov vysadili na svahu a v spolupráci s Horskou záchrannou službou muža ošetrili. Zafixovali ho do vákuového matraca a preložili na palubu vrtuľníka," dodala Turočeková. Pacienta transportovali do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu