Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Život v Novákoch sa upokojuje

Celkový rozsah škôd v meste si zatiaľ primátor netrúfol odhadnúť
Celkový rozsah škôd v meste si zatiaľ primátor netrúfol odhadnúť

NOVÁKY - Život v Novákoch sa po piatkovej mohutnej explózii, ktorá zrovnala so zemou časť miestneho Vojenského opravárenského podniku (VOP) a vyžiadala si najmenej tri obete, pomaly upokojuje.

Väčšina okien porozbíjaných tlakovou vlnou po výbuchu je už opravená, ľudia zrátali škody a žiaci môžu v pondelok nastúpiť do opravenej školy, povedal ČTK primátor mesta Dušan Šimka.

"Ľudia sa už upokojili, aj keď o výbuchu veľa diskutujú," povedal Šimka. Šťastím podľa neho bolo, že sa tragédia odohrala v čase, keď nebolo školské vyučovanie. Rozbité okenné tabule by pravdepodobne zranili viacero detí základnej školy. Sklenári museli opraviť na školských budovách viac ako 200 okien.

V napätí však zostávajú napríklad rodinní príslušníci piatich nezvestných zamestnancov VOP. Pri nešťastí sa tiež vyše 30 ľudí zranilo.

Celkový rozsah škôd v meste si zatiaľ primátor netrúfol odhadnúť. Na radnicu v sobotu aj dnes prichádzali desiatky ľudí nahlásiť poškodené okná, fasády a strechy, časť obyvateľov využila možnosť opraviť si okná a nahlásiť škodu na majetku dodatočne. Podľa Šimku následky výbuchu pocítili všetky časti mesta, ktorom žije asi 4400 obyvateľov.

Množstvo opravených okien už nerátal ani miestny sklenár Peter Hagara. "Začal som s opravami hneď v piatok a stále prichádzajú ďalší a ďalší ľudia. Vôbec sa nedá presne zrátať, koľko už ich prišlo," tvrdil sklenár. Počet zákazníkov odhadol na stovky. Prednostne sa snažil pomôcť ľuďom, ktorým explózia zničila väčšinu skiel. "Mal som tu už dôchodcov, ktorí spali v noci pri otvorených oknách, pretože im výbuch vybil všetky sklá," poznamenal Hagara.

V posledných dvoch rokoch tak postihli problémy tri zo štyroch väčších podnikov v Novákoch. V septembri 2005 unikol z Nováckych chemických závodov jedovatý chlór, koncom minulého roka si zase masívny zával v Bani Nováky vyžiadal štyri obete. Vážnejšia nehoda sa vyhla len tepelnej elektrárni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu