Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Príčina výbuchu asi súvisela s technológiou

František Kašický
František Kašický

BRATISLAVA - Príčina piatkovej tragédie v Novákoch podľa ministra obrany Františka Kašického zrejme súvisela s technológiami, použitými vo Vojenskom opravárenskom podniku. Povedal to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Príčina výbuchu podľa Kašického zrejme súvisela s technológiami podniku, možné zlyhanie ľudského faktora nechcel pred záverom vyšetrovania komentovať. Podľa ministra nevybuchol samotný sklad munície, ale budova, v ktorej sa robila delaborácia, čiže ničenie munície. V budove bolo zrejme viac munície. "Je to ťažké teraz povedať, hovorí to však logika veci," povedal Kašický poukazujúc na veľký rozsah explózie a škôd, ktoré spôsobila nielen na delaboračnej budove, ale aj na ďalších objektoch.

O budúcnosti Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky Kašický povedal, že len na samotnej likvidácii munície budú mať zamestnanci prácu niekoľko mesiacov. Ministerstvo obrany podľa neho musí prijať také opatrenia, aby VOP aj napriek veľkému rozsahu poškodenia mal budúcnosť. "Pevne verím, že sa nám podarí postaviť podnik na nohy," dodal Kašický.

Minister obrany vylúčil únik bojových chemických látok, keďže sa vo VOP takéto látky nedelaborovali. "Spaliny boli z klasických látok, ani opakované merania nepotvrdili, že by sa znečistenie vymykalo normám," povedal.

Kašický vyjadril "hlbokú úctu a poďakovanie" hasičom a záchranárom, ktorí sa aj napriek nebezpečnému prostrediu s vysokým nasadením podieľali na záchranárskych prácach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu