Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kľúčový moment alebo zbytočnosť? Podľa kritikov sa nič nezmení

Hovorca Aliancie za rodinu Peter Kremský a Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť
Hovorca Aliancie za rodinu Peter Kremský a Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Referendum je dôležitým nástrojom účasti občanov na správe vecí verejných, zhodujú sa jeho iniciátori i zástupcovia LGBTI organizácií. Rozpor však vidia v podstate všeľudového hlasovania. Kým Aliancia za rodinu (AZR) hovorí o kľúčovom momente na vyjadrenie verejného názoru, Iniciatíva Inakosť je presvedčená o jeho zbytočnosti, pretože nič nezmení.

"Aj keby bolo referendum platné, nezmení súčasný stav. Manželstvo bude aj po referende v ústave zadefinované ako zväzok muža a ženy, deti, ktoré dnes z rôznych dôvodov nemajú matku alebo otca, ich nebudú mať ani po referende. Rodičia budú mať v prípade, ak nesúhlasia so spôsobom alebo niektorou z metód vyučovania, právo svoj názor odkonzultovať s vedením školy," povedala Jana Jablonická Zezulová z Iniciatívy Inakosť.

Problematika adopcií pármi rovnakého pohlavia nie je podľa nej na Slovensku momentálne aktuálna a otázka venujúca sa sexuálnej výchove na školách spochybňuje učiteľské kompetencie. "Ako keby učitelia nevedeli, ako majú v škole vyučovať citlivé veci a prezentovať ich deťom primerane podľa veku. Rodičia môžu už teraz komunikovať s vedením školy, ak sa im niečo nepáči," uviedla.

Hovorca AZR Peter Kremský hovorí, že referendum nie je o zmenách, ale o potvrdení súčasne platných zákonov. "Ak ľudia budú hlasovať kladne, budú za to, aby zákony tejto krajiny chrániace rodinu platili naďalej. Ak neprídu a nevyjadria sa, ponechajú priestor na zmeny v politike," vyjadril sa. 

Tlaky na zmenu podľa Kremského sú, ako príklad uviedol v posledných rokoch opakovaný návrh na zavedenie registrovaných partnerstiev, ktorý označil za medzistupeň manželstiev homosexuálov.

"Politici by mali výsledky referenda rešpektovať," mieni. Otázka o sexuálnej výchove na školách podľa Kremského ukazuje na právo posledného slova rodičov pri citlivých témach. "Áno, rodičia môžu konzultovať svoj nesúhlas so školou, ale väčšinou sa ho vzdávajú podpisom generálneho súhlasu s aktivitami školy do začiatku školského roka. Ide nám aj o to, aby škola o takýchto aktivitách informovala dopredu," uzavrel.

Referendum sa uskutoční 7. februára a na hlasovacích lístkoch budú tri otázky z pôvodných štyroch, jednu zamietol Ústavný súd SR. Slováci sa budú vyjadrovať k trom otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.

Väčšina parlamentných strán chce, aby ľudia išli hlasovať 

Väčšina parlamentných strán chce, aby ľudia išli 7. februára hlasovať v referende o rodine, ktoré iniciovala Aliancia za rodinu (AZR). Iba KDH však odporúča ľuďom, ako majú hlasovať. Liberáli zo SaS naopak neodporúčajú ani odpovede, ani účasť na referende. Plebiscit považujú za nezmyselný a siahajúci na práva menšiny.

"KDH vyzýva svojich členov, sympatizantov a ľudí dobrej vôle, ktorým záleží na ochrane a podpore manželstva a rodiny, aby sa zúčastnili na referende a na všetky tri otázky odpovedali kladne," stojí v oficiálnom stanovisku kresťanských demokratov, ktoré prijali ešte koncom minulého roka.

Strana SaS je presvedčená, že nezmyselné referendum, namierené voči konkrétnej menšine, by sa konať nemalo. "Je rovnako zbytočné a nič neriešiace ako ústavná ochrana manželstva, ktorú nedávno spoločne schválili Smer a KDH. Ide len a len o snahu niektorých aktivistov obmedziť život párom, ktoré nežijú podľa predstáv cirkvi," povedal o referende predseda SaS Richard Sulík.

Ostatné parlamentné strany sa zhodujú, že referendum je významný ústavný inštitút, ktorý si treba vážiť, a preto by ľudia mali ísť hlasovať. Na plebiscite sa zúčastní aj premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico, a to aj napriek tomu, že otázky v referende nepovažuje za životne dôležité pre Slovensko. Ako bude hlasovať, nepovedal. Svoj postoj k témam podľa vlastných slov vyjadril aj tým, že jeho vláda spolu s KDH zakotvila do Ústavy SR definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy.

Ľudia by podľa premiéra mali ísť hlasovať, lebo ak budú naučení nechodiť na referendum, môže sa stať, že nepôjdu ani na plebiscit so životne dôležitými otázkami pre Slovensko. "Nemôžeme si dovoliť odhovárať ľudí od účasti na referende. Je to aktivita, na ktorej by sa mali občania zúčastniť. Ja sa zúčastním. Ľudia by mali ísť na referendum, lebo my to referendum raz môžeme potrebovať," vyhlásil Fico. 

Hlasovať pôjde aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Smer-SD). Neprezradil, ako bude odpovedať na trojicu otázok. Zastáva názor, že politici nemajú ľuďom hovoriť, ako odpovedať. Referendum je podľa neho priestor pre ľudí povedať politikom, čo si želajú a politici sa majú podľa toho zariadiť.

Strana Most-Híd tiež nebude odporúčať svojim voličom, ako hlasovať v referende. Béla Bugár povedal, že na referendum pôjde. Neprezradil, ako bude hlasovať. Pripomenul však, že je veriaci. Richard Vašečka z OĽaNO bude na otázky odpovedať trikrát kladne. Ľuďom odporúča hlasovať podľa ich svedomia. Klub OĽaNO je podľa neho za to, aby ľudia išli na referendum. Účasť na plebiscite odporúča svojim voličom a sympatizantom aj SDKÚ-DS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu