Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na nemecký plat majú nárok aj Slováci: Zamestnaní môžete byť aj doma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na minimálnu mzdu v Nemecku budú mať nárok aj Slováci. Podľa tamojšieho zákona sa totiž minimálna mzda vzťahuje na všetkých pracujúcich na území Spolkovej republiky Nemecko.

A to bez ohľadu na to, či sú zamestnancami nemeckej alebo zahraničnej firmy. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. "Podľa nemeckých úradov musia minimálnu mzdu poberať i zahraniční pracovníci, aj keď sa na území Nemecka nachádzajú iba dočasne," priblížil rezort práce.

 Nemecko sa od 1. januára tohto roka pridalo k členským štátom Európskej únie, ktoré majú zákonom stanovenú minimálnu mzdu. Jej výška je 8,50 eura na hodinu. Minimálna mzda platí pre celé územie Nemecka a pre všetky sektory. "Nemeckú minimálnu mzdu bude musieť od 1. januára vyplácať svojim zamestnancom aj slovenská firma, ak ich vyšle na výkon práce do Nemecka, či dokonca v prípade, že v Nemecku budú vykonávať iba časť svojej práce. Pôjde napríklad o pracovníkov v kamiónovej preprave i osobnej doprave," priblížilo MPSVR.

Ak teda slovenská kamiónová firma bude napríklad vykonávať prepravu pre českého zákazníka, ale nakládka alebo vykládka tovaru sa uskutoční na území Nemecka, takýto pracovník musí poberať nemeckú minimálnu mzdu. To isté bude platiť pre slovenských zamestnávateľov, ktorí pridelia svojich zamestnancov nemeckej firme, alebo akejkoľvek firme vykonávajúcej činnosť na území Nemecka.

Rezort práce upozorňuje, že minimálna mzda musí byť vyplatená v čase dohodnutom v pracovnej zmluve, avšak najneskôr v posledný bankový deň mesiaca nasledujúcom po vykonaní práce. "Takže napríklad výplata za prácu v januári musí byť vyplatená najneskôr do konca februára," vysvetlilo ministerstvo.

Dodržiavanie tohto zákona bude kontrolovať colná správa. Nemeckým colným úradníkom bude musieť zástupca zamestnávateľa na požiadanie predložiť pracovné zmluvy pracovníkov vykonávajúcich činnosť na území Nemecka, ako aj všetky doklady preukazujúce vyplatenie nemeckej minimálnej mzdy. Zahraniční, teda aj slovenskí, zamestnávatelia musia od 1. januára tohto roka predložiť pred začatím výkonu prác svojich zamestnancov príslušnému úradu colnej správy informáciu obsahujúcu napríklad dátum začiatku a ukončenia ich pracovnej činnosti, či miesto v Nemecku, kde budú uložené ich pracovné zmluvy a doklady o vyplácaní minimálnej mzdy.

Rezort práce taktiež upozorňuje, že nemecké úrady budú preverovať vyplácanie minimálnej mzdy zahraničným pracovníkom aj v domovských krajinách ich zamestnávateľov. Ak firmy zákon porušia, hrozí im pokuta. "Ak pokuta prekročí 2500 eur, budú takéto firmy vylúčené z verejných tendrov. Zodpovednosť za dodržiavanie zákona pritom nemá len samotný zamestnávateľ, ale aj jeho obchodný partner v Nemecku," doplnilo MPSVR SR.

Ministerstvo práce preto odporúča všetkým firmám, ktorých zamestnanci pôsobia, alebo môžu pôsobiť aj na území Spolkovej republiky Nemecko, aby sa o aktuálnej výške minimálnej mzdy informovali u nemeckých zamestnávateľských, prípadne odborových zväzov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu