Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najlepšie platené slovenské zamestnania roku 2014: Fúha, ale sa im žije!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Štyri z piatich najlepšie platených pozícii sú v sektore informačných technológií. Vyplýva to z aktuálnych údajov o vývoji platov štatisticko-výskumnej spoločnosti TREXIMA Bratislava.

Podľa údajov TREXIMA Bratislava dostanú špecialisti v oblasti počítačových sietí 2306 eur mesačne, 2235 eur zarobia špecialisti v predaji IT technológií, mzdu 2109 eur majú systémoví analytici a len o pár eur menej vývojári softvéru. Najlepšie platenou netechnologickou bola v roku 2014 pozícia finančný analytik s vyše 1900 eurami mesačne. Na opačnom konci rebríčka sú upratovačky, predavači, krajčíri či pomocní kuchári. Všetci zarobia v priemere len niečo nad 400 eur za mesiac. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: photl.com)

Trexima tiež na základe údajov Informačného systému ceny práce, ktorý sa opiera o najväčšiu vzorku údajov na Slovensku, vypočítala, kto si v roku 2014 najviac percentuálne prilepšil. Mzdy najviac rástli spracovateľom mäsa či eventovým manažérom. Prilepšili si však napríklad aj výtvarní umelci. Prekvapením sú najmä spracovatelia mäsa a rýb a podobní výrobcovia, ktorí pred rokom zarábali 516 eur a v súčasnosti v priemere až 630 eur. Pod rast sa podpísali najmä ich nepriaznivé pracovné podmienky a tiež nízky záujem o vykonávanie tohto zamestnania a celkovo nízka mzda,” zdôraznil Jozef Krabáč zo spoločnosti Trexima.

Na druhej strane, platy klesli najviac barmanom či opatrovateľom detí. Aj keď barmanom išli mzdy dole, čašníkom a kuchárom mzdy neklesali, skôr si mierne polepšili. „Všeobecne platí, že zvyšovanie miezd sa týka najmä zamestnaní, po ktorých je na trhu práce dopyt, teda s vhodnou kvalifikáciou a dostatočnou praxou, so všeobecnými spôsobilosťami a osobnostnými predpokladmi,” uzatvoril Krabáč. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu