Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Pochybný konkurz na riaditeľku košickej Verejnej knižnice? Víťazke vraj "ušili" podmienky na mieru

Verejná knižnica Jána Bocatia
Verejná knižnica Jána Bocatia (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Slovenskí knihovníci sú pohoršení! Podľa ich názoru, konkurz na novú riaditeľku košickej Verejnej knižnice Jána Bocatia vyvoláva podozrenie z manipulácie, a preto vypísali celoslovenskú petíciu.

„Konkurz podľa "objektívnej" komisie vyhral človek, ktorý nikdy v kultúre nepracoval a to aj napriek tomu, že sa konkurzu zúčastnili fundovaní odborníci. Podľa všetkého bola na miesto riaditeľky dosadená hovorkyňa úradu KSK. Bohorovnosť papalášov nemá hranice a plazivá totalita je všade naokolo. Nám obyčajným ľuďom neostáva nič iné než sa prizerať. Deje sa to po celom Slovensku a v mnohých kultúrnych inštitúciách. A tak sme si povedali dosť,“ povedala nám jedna z knihovníčiek a iniciátoriek petície.

V petíciu žiadajú, aby bolo výberové konanie prešetrené, a aby víťaz nebol na zastupiteľstve KSK schválený. Výberové konanie oficiálne vyhrala Soňa Jakešová, hovorkyňa úradu Košického samosprávneho kraja.

„Jej meno rezonovalo medzi knihovníkmi už pred vyhlásením konkurzu.  Kým v iných výberových konkurzoch do kultúrnych ustanovizní sú podmienkou minimálne tri roky praxe v oblasti kultúry a všeobecný kultúrny rozhľad so zreteľom na danú odbornosť, pri tomto konkurze tomu tak nebolo. Stačila len prax v kultúre, resp. dobrovoľná angažovanosť v kultúre. Oproti iným výberovým konaniam bola pridaná podmienka prehľad a skúsenosti v publikačnej činnosti a znalosť cudzích jazykov,“ píše sa v petícií.  

Všetky tieto podmienky spĺňa množstvo novinárov a v podstate každý, kto sa čo i len raz zúčastnil a pomáhal na akejkoľvek kultúrnej akcii. Pani Jakešová je podľa päťčlennej komisie najschopnejším kandidátom na post riaditeľa knižnice, a to aj napriek tomu, že sa konkurzu zúčastnili dve knihovníčky. Výberového konania sa zúčastnilo šesť záujemcov z toho dve kandidátky s celoslovenským, ba až medzinárodným knihovníckym renomé, dlhou praxou (min. 15 rokov) v knihovníctve, uznávané odborníčky, ktoré sú vo svojom odbore mimoriadne aktívne, majú za sebou výsledky a množstvo skúseností. Je neprípustné, aby v takejto situácii uspel človek, ktorý knižnicu a jej činnosť pozná len z výročnej správy,“ dodávajú knihovníci.

Skvelého kandidáta nedokážu zaplatiť

Prinajmenšom podozrivé je i zloženie výberovej komisie. Členom bol priamy nadriadený Jakešovej a väčšina členov boli zamestnanci VÚC.

Samotný Košický samosprávny kraj (KSK) nepovažuje konkurz za zmanipulovaný. „Pochybnosti o objektivite členov komisie nie sú podložené žiadnymi reálnymi faktami.  Požiadavky na riaditeľov sa presúvajú od odbornosti smerom k manažérskym zručnostiam a schopnostiam. Preto v podmienkach bola riadiaca prax, nie prax v knižnici. Osvedčilo sa to aj pri inom type inštitúcií. Napríklad v školách mnohokrát platí, že najlepší učiteľ nemusí byť najlepším riaditeľom školy. V súčasnej dobe je potrebné, aby na čele organizácie stál človek, ktorý je schopný reagovať na nové výzvy, dokáže situáciu posúdiť nezaujate a z nadhľadu, nie je zviazaný stereotypmi, je schopný do činnosti priniesť oživenie a inšpiráciu,“ informovala nás hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková. Vyjadrila sa i ku skvelej odborníčke s 15-ročnou praxou, ktorá sa konkurzu zúčastnila: „Tak, ako nedostatočné kvalifikačné predpoklady,  aj vyššie, než sú požadované, môžu byť dôvodom, prečo kandidát neuspeje. Ak má kandidát vyššiu kvalifikáciu, než zriaďovateľ požaduje, je otázne, či vie zriaďovateľ takého odborníka a jeho rozvojové plány dostatočne ohodnotiť a finančne vykryť . Knižnice majú obmedzené možnosti mimorozpočtových zdrojov. Taký skvelý odborník, ako bola záujemkyňa s 15-ročnou praxou, by mal byť na vyššej riadiacej funkcii. KSK má 24 kultúrnych inštitúcií ekonomicky prevažne poddimenzovaných.“

Či sa Soňa Jakešová nakoniec stane riaditeľkou knižnice, rozhodnú poslanci KSK na svojom rokovaní, ktoré bude 15. decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu