Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Pozrite si najnovšie vizualizácie z areálu: Slávny bratislavský pivovar po 140 rokoch!

V areáli prebiehajú búracie práce Zobraziť galériu (5)
V areáli prebiehajú búracie práce (Zdroj: YIT Reding )

BRATISLAVA – Povestný pivovar Stein, ktorý patril medzi najväčšie na Slovensku a v zlatej pivnej ére konkuroval budapeštianskym a viedenským podnikom, sa mení na nepoznanie. Kúpila ho fínska spoločnosť, ktorá areál pretvára na polyfunkčný objekt. Pozrite sa, ako bude pamätný priestor vyzerať po novom!

História legendárneho prešporského pivovaru siaha až do roku 1873, keď v Bratislave bratia Steinovci založili vychýrený pivovar. Ten bol však v roku 1948 znárodnený a v rokoch 2007 až 2008 sa v ňom pivo prestalo vyrábať a výroba sa presunula do Vyhnianskej doliny.

O chátrajúci pivovar sa čoskoro začali zaujímať investori. V roku 2013 kúpila spoločnosť YIT Reding a MiddleCap Investment vo verejnej dražbe celý areál za 8,5 milióna eur prostredníctvom spoločnosti DreamField Property. Po doriešení otázok pamiatkovej ochrany a rokovaniach s lokálnymi občianskymi združeniami ohľadom budúcej výstavby, povolil stavebný úrad v Bratislave v územnom povolení z októbra 2014 výstavbu.

FOTO Pozrite si najnovšie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YIT Reding )

Polyfunkčný objekt New Stein

„Momentálne prebiehajú práce na spracovaní projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie pod názvom projektu „Polyfunkčný objekt NEW STEIN“. Spracovateľom dokumentácie je kolektív skúsených projektantov pod vedením architekta Ivana Kubíka, informoval Topky Ladislav Veršovský, predseda predstavenstva spoločnosti YIT Reding.

V súčasnosti prebiehajú v areáli rozsiahle búracie práce, ktoré by mali finišovať už začiatkom budúceho roka. Nová výstavba na území bývalého pivovaru by mala začať v prvom polroku 2015, kedy už nový majiteľ objektu ráta s predajom bytov. Celá stavba by však mala byť dokončená až v roku 2018. „Samozrejme, že jej  jednotlivé časti (administratívna časť, samostatné bytové bloky a obchody, súvisiaca infraštruktúra...) plánujeme ukončovať postupne, ešte pred termínom konečného dokončenia celej stavby,“ vysvetlil Veršovský.

„V rámci projektu sa počíta s vybudovaním 400 bytových jednotiek (vrátane apartmánov), približne 11 000 m2 kancelárskych plôch, 2 500 m2 obchodných priestorov a cca 800 podzemných parkovacích miest (tento údaj sa vzhľadom na platnosť novej normy prehodnocuje),“ upresnil Veršovský a dodal, že „celkové náklady projektu sú odhadované na úrovni 70 mil. eur.“

Pohľad na vnútorný areál
Zobraziť galériu (5)
Pohľad na vnútorný areál  (Zdroj: YIT Reding )

Zmení sa aj budova kvasiarne

V areáli budú vybudované parky, vrátane detských ihrísk a aj verejná plocha medzi evanjelickým kostolom a parkom na Kmeťovom námestí spolu s okolitými komunikáciami prejde úpravou. „Bude zrealizovaná aj rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky, budova bývalej kvasiarne, s netypickou, pologuľovitou strechou, vrátane čiastočného využitia podzemia pod ňou, so zachovaním pôvodných podzemných konštrukcií,“ komentoval zástupca spoločnosti.

Budova bývalej kvasiarne s kupolou je ako jediná z chátrajúcich objektov pivovaru vyhlásená za národnú. Ako potvrdil Jozef Bednár, hovorca ministerstva kultúry, „celý areál bývalého pivovaru sa nachádza na území pamiatkovej zóny Centrálna mestská oblasť Bratislava, preto jeho rozvoj usmerňuje pamiatkový úrad,“ upozornil.

Zrekonštruovaná budova kvasiarne
Zobraziť galériu (5)
Zrekonštruovaná budova kvasiarne  (Zdroj: SITA)

„Som presvedčený, že YIT Reding ako fínska firma prináša a verím, že ešte prinesie na Slovensko trochu severskej, škandinávskej kultúry, čo sa týka prípravy a realizácie developerských projektov, podnikateľskej etiky, starostlivosti o svojich zamestnancov, kvality a prístupu k svojim zákazníkom,“ povedal Veršovský. Podľa jeho ďalších slov má spoločnosť v úmysle ďalej zveľaďovať mestské časti Bratislavy a podporovať rozvoj územia Bratislavy.

Pohľad na Bernolákovu a Blumentálsku ulicu
Zobraziť galériu (5)
Pohľad na Bernolákovu a Blumentálsku ulicu  (Zdroj: YIT Reding )

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu