Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Kašický: Armáda nie je pripravená presunúť vojakov v Afganistane

František Kašický
František Kašický

BRATISLAVA - Slovensko nie je pripravené na presun svojich vojakov na juh Afganistanu. Pre istý denník to vyhlásil minister obrany František Kašický. Ako dôvod uviedol nedostatočné vybavenie a výcvik jednotky.

Slovenská vláda premiestnenie vojakov z Kábulu do Kandaháru na juhu Afganistanu zvažuje, rozhodnúť by sa mala do konca marca.

"Netreba sa báť niekedy zodvihnúť prst a povedať: pozor, na toto teraz nemáme," povedal Kašický. Na juhu krajiny, kde miestni povstalci útočia častejšie ako na severe, by slovenskí vojaci pôsobili aj mimo vojenských základní. V Kábule pracujú na letisku.

"Na takýto typ misií mimo základne, kde nie je jednotka chránená, v súčasnosti nemáme potrebný počet obrnených vozidiel, konkrétne zabezpečenie, ani výcvik," dodal minister. Jednotku v Afganistane, ktorá má necelých 60 členov, bude podľa neho treba najprv posilniť novým vybavením a vyriešiť problém s výcvikom.

Iný denník s odvolaním sa na svoje zdroje však minulý týždeň napísal, že vláda nakoniec bude s vyslaním ženistov do Kandaháru súhlasiť. O presun vojakov Slovensko požiadalo NATO. Premiér Robert Fico minulý rok na jeseň požiadavku odmietol, keďže by podľa neho vojaci neboli v bezpečí. Dodal však, že vláda sa bude žiadosťou opäť zaoberať v marci.

Slovensko má v Afganistane vojakov od roku 2004. Presun vojakov podporil v rozhovore pre istý denník aj prezident Ivan Gašparovič. "Slovensko by malo plniť záväzky vyplývajúce z členstva v NATO," vyhlásil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu