Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Disidenti vracajú úder šéfovi komunistov: Súdruh Jakeš zúri, toto sú konšpiračné teórie!

Miloš Jakeš tvrdo skritizoval revolúciu v roku 1989. Disidenti jeho tvrdenia vyvracajú Zobraziť galériu (5)
Miloš Jakeš tvrdo skritizoval revolúciu v roku 1989. Disidenti jeho tvrdenia vyvracajú (Zdroj: SITA, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Sedemnásty november sa blíži a veľa ľudí je rozčarovaných zo súčasných pomerov. Po vyjadreniach najvyššieho predstaviteľa komunizmu Miloša Jakeša, že prevrat zorganizovala ŠtB, aby sa kradlo, mu mnohí dali za pravdu. Priami účastníci Nežnej revolúcie mu odkazujú, že iba zúri, jeho názory sú konšpirácie a totálne mylné. Toto mu odkazujú!

Oslovili sme dve významné tváre novembra 89, aby zareagovali na tvrdé slová bývalého generálneho tajomníka komunistickej strany Miloša Jakeša (92). Ján Budaj prevrat zorganizovaný ŠtB odmietol a zároveň skritizoval aj historikov, ktorí pravdu o novembri akosi zahmlievajú.

„Vidím, že súdruh Jakeš aj po rokoch zúri, lebo ani scenáre ŠtB nezastavili verejnosť v požiadavke skončiť s tým jeho, jakešovským režimom. To, čo nám servíruje ako novinku -  že nejaký dôstojník ŠtB predstieral mŕtvolu aby Jakeša spolusúdruhovia vytlačili z funkcie - to je predsa dávno známe. Je chybou historikov (osobitne tých českých), že sa celá a jasná pravda o priebehu pražského Novembra 89 ešte stále tak nejako motá a hmlí. Niet čo tajiť!“, povedal pre Topky Budaj.

Disidenti vracajú úder šéfovi
Zobraziť galériu (5)

Tajné služby proti demonštrantom zasiahli, ale bol to zásah mizerný. Jakešove reči nič už nezmenia na histórii, ktorá sa komunistom totálne vymkla z rúk. „Ja už roky hovorím po pravde, že do demonštrácií zasiahli tajné služby, zrejme na pokyn Sovietov. Zasiahli - ale s mizerným výsledkom. Nevieme síce, kto ten trik s mŕtvym študentom vymyslel, ale jedno vieme:  že mal pre komunistov hlúpy koniec. Namiesto lepšieho vodcu po Jakešovom páde vytiahli z klobúka súdruha Urbánka, ktorý bol ešte neschopnejším. Ani dnešné Jakešove reči nič nezmenia na historickom fakte, že demonštrácie po 17. novembri jeho režim zborili, padla aj ŠtB. Udalosti sa im proste vymkli z rúk. A to pochopili študenti aj dve demokratické hnutia, Verejnosť proti násiliu (VPN) na Slovensku a Občanské hnutí (OF) v Čechách.“

Za novembrom nestojí spiknutie tajných služieb ani nijaké konšpiračné teórie. Režimu spravila škrt cez rozpočet občianska spoločnosť. „Za novembrom stojí verejnosť, ktorá chcela mať po 40 rokoch vlády jednej strany opäť slobodu. Nech už ŠtB, alebo KGB spriadali akékoľvek scenáre, verejnosť im urobila škrt cez rozpočet. Chceli sme občianske slobody,  slobodu slova, viery, chceli sme  zboriť železnú oponu... pretože ľudia sa rodia slobodnými a nech ich ktokoľvek akokoľvek oblbne alebo zotročí, oni sa budú opäť a opäť pokúšať získať to, čo nás robí ľuďmi – slobodu.“

Ján Budaj v roku 1989
Zobraziť galériu (5)
Ján Budaj v roku 1989

Revolucionári následne predali moc voleným politikom a tí podľa Budaja neodviedli vždy najlepšiu prácu. „Revolúcia trvala od novembra 1989 do prvých slobodných volieb (jún 1990). V nich revolucionári odovzdali vládnutie voličom. A tí už skoro 25 rokov vládnu práve tým istým spôsobom, ako v iných demokratických štátoch – používaním hlasovacieho lístka. Zodpovednosť revolucionárov skončila v júni 1990 – prevzali ju politici, ktorých môže voliť cca 4 milióny oprávnených voličov SR. Nech si každý, čo nadáva na pomery, spomenie, koho volil tých 25 rokov? Volil múdro? Alebo sa ani neunúval voliť? Tak na koho sa chceme sťažovať?“, pýta sa bývalý disident preslávený čiapkou zvaná „budajka“.

Teraz máme všetko vo svojich rukách, v slobodných voľbách si volíme zástupcov v parlamente, ktorí rozhodujú. No občas sme im aj naleteli, ale ak nezoberieme veci do vlastných rúk, nikto iný to za nás nespraví. „Naše pomery 25 rokov od zázračného a nekrvavého nadobudnutia slobody nie sú, ani nemôžu byť iné, než aké sme si zvolili v slobodných voľbách.  Dokázali sme odmeňovať poctivých a trestať (tzn. nevoliť) nepoctivých, klamúcich alebo kradnúcich politikov? Asi nie vždy, lebo  inak by tých poctivých bolo v politike hádam o čosi viac... Priznajme si, že sme občas naleteli politickým podvodníkom, čo  nasľubovali a potom oklamali. Za to môžeme nadávať akurát len na seba. Osobne vidím dobrý vývoj, volič je u nás z roka na rok náročnejší. Už sa nenechá tak ľahko znechutiť a odradiť od volieb. A čoraz viac kontroluje politikov. Vo voľbách, aj po nich. Iba tak sa totiž môžu tie zlé pomery meniť na dobré. Krok za krokom... Nezabúdajme, priatelia: ak to neurobíme my, cudzí nám pomery na Slovensku naprávať neprídu,“ varuje Ján Budaj.

Voči tvrdeniam Jakeša sa ohradil aj ďalšia známa tvár z Novembra 89 Miroslav Kusý. „Takéto konšpiračné názory sa tu vyskytovali vždy pri veľkej udalosti. Je to však nezmysel. Komunizmus krachoval všade. Ako dostane konšpiračnými teóriami tisíce ľudí do ulíc?“, pýta sa bývalý disident a politológ Miroslav Kusý.

Disidenti vracajú úder šéfovi
Zobraziť galériu (5)

V tej dobre už sa čas nedal zastaviť a pád komunizmu bol nevyhnutný. „Dokonca prišli ku mne poľskí disidenti a čerství poslanci parlamentu Michnik s Lipinskim a Bujakom, keď sa vracali z Prahy od Václava Havla. Štátna bezpečnosť ma neustále sledovala, ale keď zbadala, že sú so mnou poslanci parlamentu, tak sa neodvážila zasiahnuť. To by bol medzinárodný škandál,“ povedal nám.

Udalosti naberali rýchly spád, keď sa stretával s eštébákmi, tak im hovoril: „Čo ste slepí? Nevidíte, čo sa deje okolo nás?“, tvrdí uznávaný politológ. A všetkým, ktorým sa nepáči súčasný režim, odkázal, aby sa viac angažovali vo verejných veciach.

„Nijaký režim nie je dokonalý. Treba vytvárať občianske iniciatívy ako sme to urobili aj my. Vyšli sme do ulíc a dali sme najavo, čo si myslíme. Preto treba každému režimu šliapať na päty,“ dodal Kusý na záver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu