Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vláda sprísnila pravidlá, notári to pri svojej práci budú mať ťažšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Notári sa už v budúcnosti nebudú môcť vyhnúť disciplinárnemu potrestaniu, ak porušia pravidlá výkonu svojho povolania. Postarať sa o to má novela zákona o notároch a notárskej činnosti, ktorú dnes schvália vláda SR. Zmeny v 23 rokov starej právnej norme pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Vysvetlilo, že cieľom je najmä precizovanie právnej úpravy činnosti notárov a vedenia notárskeho úradu.

Spresňujú sa pravidlá disciplinárnej zodpovednosti notára. Tiež sa napríklad precizujú ustanovenia upravujúce nezlučiteľnosť výkonu funkcie notára s inými aktivitami. Odstraňujú sa aj výkladové problémy doterajšej zákonnej úpravy. "Novela výraznou mierou neovplyvní samotných občanov," vysvetlila hovorkyňa ministerstva Alexandra Donevová. Mala by sa však zvýšiť právna istota pri úkonoch vykonávaných pred notárom.

Po novom by tak mala platiť podmienka úradného osvedčenia splnomocnenia pre prípady, kedy sa klient nechá pri spísaní notárskej zápisnice zastúpiť. Výnimkou z tohto pravidla bude prípad zastúpenia advokátom. V prípadoch úkonov u notára, kedy klient neovláda požadovaný jazyk, bude možno využiť na tlmočenie osobu, ktorá tento jazyk ovláda bez povinného prizvania súdneho tlmočníka. Znížia sa tak náklady klientov pri takýchto úkonoch.

Novela tiež sprísňuje podmienky v procese nadobudnutia nehnuteľného majetku - pozemku vydržaním. Vyhlásenie o splnení podmienok na vydržanie bude možné urobiť pred notárom len osobne, nie v zastúpení.

"Zároveň sa však upravujú podmienky na zrýchlenie tohto procesu, ktorý je často veľmi zdĺhavý," spresnila Donevová. Ministerstvo do zákona prenáša aj nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré zavádza nové inštitúty v dedičských konaniach na území EÚ. Účastníci dedičských konaní prebiehajúcich v inom členskom štáte budú môcť niektoré úkony zrealizovať na území SR bez potreby vycestovania do zahraničia.

Popri závete si bude môcť osoba vopred zvoliť právny poriadok, ktorým sa bude dedenie v prípade jej smrti spravovať. Zavádza sa Európske osvedčenie o dedičstve, ktorým bude môcť osoba preukázať určité práva k majetku, ktorý je predmetom dedenia. Toto osvedčenie bude akceptované na celom území EÚ.

"V súčasných podmienkach stále väčšej migrácie obyvateľstva na území EÚ dochádza častejšie k nadobúdaniu vecných práv k majetku, ktorý sa nachádza v inom členskom štáte," vysvetlila hovorkyňa ministerstva.

Ide tiež o ochranu pred škodami na majetku, ku ktorým dochádza v prípadoch zdĺhavého dedičského konania s medzinárodným prvkom, kedy dlho nie je známa osoba, ktorá je oprávnená s majetkom nakladať. V rámci medzirezortného pripomienkového konania bolo k novele uplatnených 222 pripomienok, z toho 20 zásadných. "Vyhovelo, resp. čiastočne vyhovelo sa spolu 177 pripomienkam, z toho 12 zásadným," doplnila Donevová.

Vláda schválila funkčný plat predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov

Nová predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov Soňa Pőtheová bude zarábať 2601,50 eura. Funkčný plat v tejto výške jej dnes schválila vláda SR. Plat Pőtheovej pozostáva z viacerých zložiek. Zarátané v ňom sú aj tri príplatky – za riadenie (724,50 eura), osobný príplatok (879,50 eura) a príplatok za vedenie služobného motorového vozidla (12 eur).

Bývalú novinárku a šéfku komunikačného oddelenia Národnej rady SR za čias Pavla Pašku zvolili parlamentní poslanci za predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov 14. mája. Do funkcie ju navrhla vláda, v tajnej voľbe získala 79 hlasov. Pőtheová nahradila Eleonóru Kročianovú, ktorá sa vzdala funkcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu