Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Slovensku sa začala chrípková sezóna: V ktorej časti udrela najsilnejšie?

Pri prechladnutí a nádche častokrát účinne pomôžu osvedčené recepty starých materí
Pri prechladnutí a nádche častokrát účinne pomôžu osvedčené recepty starých materí (Zdroj: thinkstockphotos.com)

NITRA - Úradu verejného zdravotníctva SR tento týždeň lekári nahlásili 52 261 akútnych respiračných ochorení (ARO). Oproti minulému týždňu chorobnosť vzrástla o 5,6 percenta.

Najviac chorých tento týždeň zaznamenali v Nitrianskom kraji, najmenej v Trnavskom. Najviac chorých detí bolo vo veku do päť rokov. Informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Komplikovaný priebeh ochorení bol zaznamenaný u 1 006 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili zápaly prínosových dutín (562), zápaly uší (274) a zápaly pľúc (170). Ochorenia hlásilo 62 percent lekárov pre deti a dorast a 52 percent praktických lekárov pre dospelých. Najčastejšie akútne respiračné ochorenia hlásili v tomto týždni lekári z Nitrianskeho kraja, najmenej z Bratislavského kraja. Na chrípku a chrípke podobné ochorenia bolo tento týždeň nahlásených 4 269 ochorení, čo predstavuje 8,2 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Nitrianskom kraji, najnižšia v Košickom. 

V tomto kalendárnom týždni musela byť pre chrípku zavretá jedna škôlka v Trnavskom kraji, jedna v Prešovskom a dve v Košickom kraji. Pre ochorenie sa neučilo v jednej spojenej základnej škole v Prešovskom kraji. 

Chrípková sezóna sa začala, ochorenie treba vyležať v posteli

Chrípka, ktorej sezóna sa začína s príchodom októbra, potrápi každý rok mnohých Slovákov. Počas tohto týždňa zaznamenali epidemiológovia vyše 4200 prípadov. Chrípková sezóna sa začína v októbri a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Chorých začína pribúdať v decembri a následne na prelome januára a februára. Výskyt chrípky totiž býva prerušený vianočnými prázdninami. Chorobnosť tak začne opäť rásť v januári, pričom začiatkom februára chrípka prerastá do epidémie.

Nie každé prechladnutie či kašeľ automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Pokiaľ nevzniknú komplikácie, príznaky po troch až piatich dňoch odznejú. K úplnému uzdraveniu obvykle dôjde do dvoch až štyroch týždňov.

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva SR poukazujú na to, že najúčinnejšou formou prevencie proti chrípke je očkovanie. To v chrípkovej sezóne 2014/2015 uhrádzajú pre všetkých svojich poistencov Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union ZP.

Počas chrípkovej sezóny 2012/2013 potrápila chrípka a jej podobné ochorenia na Slovensku vyše 226.000 ľudí, čo predstavuje 13,3 percenta zo všetkých akútnych respiračných ochorení. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života. Dôvodom je aj fakt, že školské kolektívy sú ideálnym miestom šírenia ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašlaní a kýchaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu