Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Petržalčania sa odvolali voči dodatočnému povoleniu pre Domino

Stavba polyfunkčného súboru Domino
Stavba polyfunkčného súboru Domino (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zástupcovia vlastníkov bytov a nebytových priestorov na Jasovskej 2-12 v Bratislave sa odvolali voči rozhodnutiu stavebného úradu bratislavskej Petržalky o dodatočnom povolení stavby polyfunkčného súboru Domino.

Ako informovala jedna z vlastníčok bytov na Jasovskej ulici Monika Voleková, urobili tak pre porušenie viacerých ustanovení stavebného zákona. Zástupcovia teraz žiadajú stavebný úrad o zrušenie dodatočného povolenia stavby a vydanie rozhodnutia o jej odstránení.

Zástupcovia vlastníkov bytov predložili ako súčasť odvolania aj svetlotechnický posudok autorizovaného stavebného inžiniera, podľa ktorého pripravovaná výstavba spôsobí v 11 bytoch nedovolené skrátenie času preslnenia pod normu stanoveného časového limitu jeden a pol hodiny.

"Dochádza tým k porušeniu ochrany zdravia ľudí a životného prostredia, k zníženiu kvality užívania bytov a k znižovaniu ceny nehnuteľností, čo je v rozpore s verejným záujmom," uviedla Voleková s tým, že stavebný úrad svojím rozhodnutím o dodatočnom povolení stavby zasahuje do práv vlastníkov susediacich pozemkov.

Voleková tiež tvrdí, že stavebníci nepredložili kompletnú žiadosť o dodatočné povolenie stavby v zákonnej lehote a dokladali dokumenty aj po nej, pričom stavebný úrad mal dať bezodkladne stavbu odstrániť.

"Stavebníci objektov Domino ani nepožiadali hlavné mesto o záväzné stanovisko k dodatočnému povoleniu stavby. Podľa zákona je toto stanovisko záväzné pre správny orgán a bez zosúladenia záväzného stanoviska s inými záväznými stanoviskami nemôže stavebný úrad rozhodnúť v danej veci," dopĺňa Voleková, podľa ktorej navyše v konaní o dodatočnom povolení stavebníci predložili pôvodnú projektovú dokumentáciu, ktorá bola schvaľovaná aj v stavebnom konaní, čo stavebný zákon vylučuje.

Voleková upozorňuje aj na to, že stavebníci v rozpore s legislatívou menia účel časti stavby, keď zmenili funkčné využitie objektov D a E z pôvodného nájomného bývania pre seniorov na apartmánové nebytové budovy, ktoré majú slúžiť ako ubytovacie zariadenie na krátkodobé pobyty, pričom účel bývania pre seniorov úplne vynechali.

"Ako vyplýva z predloženej projektovej dokumentácie a údajov na príslušných listoch vlastníctva, dodatočne povoľovaná stavba tiež podstatne prevyšuje stanovenú priemernú podlažnosť, keď budovy sú navrhované ako 7-podlažné," tvrdí Voleková a upozorňuje aj na možné dopravné preťaženie pod terasou Jasovská 2-12, keďže počet predávaných parkovacích miest je nižší ako počet predávaných bytov.

"Zástupcovia vlastníkov bytov očakávajú, že Okresný úrad - odbor výstavby a bytovej politiky pod vedením Tomáša Mateičku, ktorý vypracoval pôvodné stavebné povolenie projektu Domino, preskúma dôvody odvolania voči dodatočnému povoleniu stavby Domino," tvrdí na záver Voleková.

Petržalský stavebný úrad vydal rozhodnutie o dodatočnom povolení prác na polyfunkčnom súbore Domino na Jasovskej ulici v júni. Žiadosť o dodatočné povolenie stavby podali 13. februára stavebníci Subcentro s.r.o., a Aquaterm, spol. s.r.o. O zastavení stavby rozhodol petržalský stavebný úrad 31. januára.

Využil tak možnosť, ktorú mu dáva stavebný zákon, ak právnická osoba nedbá na výzvu orgánu štátneho stavebného dohľadu. Ako informovala Petržalka, ešte v decembri minulého roka, po začatí stavebných prác, urobil petržalský stavebný úrad z vlastnej iniciatívy štátny stavebný dohľad. Hlavný štátny stavebný dohľad uskutočnila na podnet obyvateľov aj Slovenská stavebná inšpekcia.

Oba dohľady zhodne konštatovali, že stavebník vytýčil stavbu v rozpore so záväznou podmienkou. Kontrolou zistili rozdiel vo vzdialenosti medzi novou stavbou od bytových domov Jasovská 2 – 12 danou územným rozhodnutím a skutočnou vzdialenosťou medzi budovami. Konateľ spoločnosti Aquaterm s.r.o., Miroslav Skovajsa povedal, že postupujú v súlade so zákonom a chybu urobil úradník, ktorý pripojil k územnému rozhodnutiu nesprávny výkres, pričom celá stavba je v súlade s tým, čo bolo v stavebnom povolení.

Rozhodnutie o umiestnení stavby vydalo v roku 2007 ešte bývalé vedenie Petržalky. Mestská časť následne vydala 27. októbra 2011 rozhodnutie o povolení stavby, ktoré vychádzalo z rozhodnutia o jej umiestnení a ďalších vyjadrení a stanovísk. Agentúra požiadala hovorkyňu Petržalky Michaelu Platznerovú o stanovisko samosprávy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu