Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

K odvolaniu proti Dominu sa pridali ďalší majitelia z Jasovskej

Protestné stretnutie vlastníkov bytov v bytovke na Jasovskej ulici k výstavbe obytného súboru Domino
Protestné stretnutie vlastníkov bytov v bytovke na Jasovskej ulici k výstavbe obytného súboru Domino (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Počet ľudí, ktorí oficiálne protestujú proti výstavbe polyfunkčného komplexu Domino na Jasovskej ulici v bratislavskej Petržalke sa výrazne zvýšil. Počas podpisovej akcie sa k prvým štyrom vlastníkom bytov a nebytových priestorov na uliciach Jasovská 2 až 12 pridalo ďalších približne dvesto majiteľov nehnuteľností na týchto adresách.

V podpisovej akcii sa pridali k podanému odvolaniu proti dodatočnému povoleniu stavby polyfunkčného súboru. "Nesúhlasia s realizáciou stavby a žiadajú, aby miestny úrad Petržalka ako stavebný úrad nariadil odstránenie stavby," uviedla v mene vlastníkov Monika Voleková. Petržalská samospráva však zdôrazňuje, že o odvolaní bude rozhodovať nadriadený orgán – Okresný úrad v Bratislave. "Rozhodnutie o dodatočnom povolení z 2. júna nie je vzhľadom na odvolanie obyvateľov Jasovskej ulice ešte právoplatné," dodala Katarína Macenková z petržalského miestneho úradu.

Konanie o dodatočnom povolení nasledovalo potom, čo ešte v januári Petržalka zastavila práce na Domine. Vlani totiž na základe štátneho stavebného dohľadu petržalský úrad zistil, že firmy Subcentro a Aquaterm stavajú objekt v rozpore so stavebným povolením. "Pri konaní o dodatočnom povolení stavebný úrad zistil, že dokončením stavby nie sú ohrozené záujmy chránené stavebným zákonom, predpismi vydanými na jeho uskutočnenie a osobitnými predpismi," uviedla mestská časť vo zverejnenom odôvodnení. Stavbu Domina preto petržalský úrad dodatočne povolil v júni tohto roka. Proti rozhodnutiu sa odvolali štyria vlastníci nehnuteľností na Jasovskej ulici

Mestská časť ako stavebný úrad 29. júla verejnou vyhláškou na tabuli miestneho úradu vyzvala okrem štyroch podpísaných vlastníkov aj ostatných účastníkov konania, aby sa vyjadrili k odvolaniu. Do 15. augusta sa takto k odvolaniu pridalo približne 200 vlastníkov bytov a nebytových priestorov.

Nespokojní majitelia vyčítajú stavebníkom komplexu okrem iného to, že nepožiadali hlavné mesto o záväzné stanovisko k dodatočnému povoleniu stavby, či nepredložili v zákonnej lehote kompletnú žiadosť. Poukazujú na nerešpektovanie indexu podlažných a zastavaných plôch. Obyvatelia sa boja aj o zaťaženie lokality ďalšou dopravou a nedostatku parkovacích miest. 

"Stavebníci tiež v rozpore s legislatívou menia účel časti stavby z pôvodného nájomného bývania pre seniorov na apartmánové nebytové budovy - ubytovacie zariadenie na krátkodobé pobyty," podotkla Voleková. Stavebný úrad podľa obyvateľov pri konaní o dodatočnom povolení stavby tiež vraj nedodržal zákonný postup pri overovaní záväzného stanoviska Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. "Súčasťou odvolania je tiež svetlotechnický posudok autorizovaného stavebného inžiniera, podľa ktorého pripravovaná výstavba spôsobí v 11 bytoch nedovolené skrátenie doby insolácie pod normou stanovený časový limit jeden a pol hodiny," vysvetľuje Voleková.

Petržalka reaguje, že stavebný úrad by sa týmto posudkom zaoberal, no problém je práve v tom, že ho vlastníci predložili až po konaní o dodatočnom povolení stavby. "Keďže ho dodali až neskôr, v odvolaní na rozhodnutie, v zmysle zákona sa ním bude zaoberať nadriadený orgán – Okresný úrad," dodáva Macenková.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu