Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dovolenkári, pozor na prešľapy: Nepodceňujte prípravu, toto by ste mali vedieť!

Aj na dovolenku treba byť pripravený Zobraziť galériu (8)
Aj na dovolenku treba byť pripravený (Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Dilema, ktorá nás sprevádza takmer vždy, keď je tu leto. Čo si nezabudnúť zobrať na dovolenku a na čo si treba dať pozor? Pozreli sme sa na najdôležitejšie veci, ktoré neradno podceniť. Máte skontrolovanú autolekárničku alebo viete, kedy sa treba dať zaočkovať?

Nezabudnite na očkovanie

Cestovatelia by pred odchodom do zahraničia, najmä do exotických či rozvojových krajín, nemali zabúdať na očkovanie v rámci prevencie infekčných chorôb. Pri návšteve niektorých krajín je očkovanie proti rôznym chorobám povinné a pri cestovaní najmä do krajín s nízkou hygienickou úrovňou a málo rozvinutým zdravotníctvom sa odporúča. Kompletný zoznam možno nájsť na webe Úradu verejného zdravotníctva SR.

Dovolenkári, pozor na prešľapy:
Zobraziť galériu (8)

Riziko predstavujú vírusové hepatitídy typu A a E, črevné parazity alebo sexuálne prenosné choroby. Očkovanie proti hepatitíde A sa odporúča pre cestovateľov do oblastí s vyšším výskytom infekcie a v prípade hepatitídy B by sa mali ľudia zaočkovať pri plánovanej návšteve krajín so stredným až vysokým rizikom nákazy. Pri ceste do Afriky netreba zabúdať na očkovanie proti žltej zimnici, ktorá je častou príčinou úmrtia nezaočkovaných turistov, najmä na západe kontinentu.

Ochrana pred brušným týfusom v podobe vakcinácie sa odporúča do krajín, kde je vysoké riziko nákazy, zvlášť pri dlhotrvajúcich pobytoch, v podmienkach s nízkou hygienickou úrovňou a pre cestovateľov do indického subkontinentu. Návštevníci Mekky, ako aj subsaharskej oblasti by nemali zase zabudnúť na ochranu v podobe očkovania proti meningokovej meningitíde. Nebezpečenstvo pri návšteve rozvojových krajín Afriky a Ázie predstavuje i poliomyelitída. Očkovanie proti cholere nevyžaduje žiadna krajina, ale odporúča sa pri pracovných pobytoch v oblastiach jej epidemického výskytu.

Vakcinácia sa odporúča aj pre cestovateľov v prípade dlhodobých pobytov v oblasti epidemického výskytu japonskej encefalitídy. V tomto prípade je ochrana pred poštípaním komármi tak isto dôležitá ako samotné očkovanie. Riziko pre cestovateľov predstavujú aj zvieratá, ktoré môžu byť nakazené besnotou. Odhaduje sa, že asi 13 percent návštevníkov krajín juhovýchodnej Ázie príde do kontaktu s miestnymi zvieratami.

Pozor na tablet či notebook

Elektroniku ako mobil, notebook, tablet či fotoaparát si mnohí ľudia berú v lete so sebou na dovolenku. Prvým krokom k ich bezproblémovému užívaniu je správne ich zabaliť. Pri leteckom zájazde notebook, zrkadlovka ani tablet určite nepatria do kufra prevážaného v batožinovom priestore, preto je dobré zobrať si ich so sebou na palubu lietadla ako príručnú batožinu.

Preprava v kufri auta by notebooku nemala uškodiť, aj pri klimatizovanom vozidle sa však môže batožinový priestor vyhriať na slnku na vyššiu teplotu, preto preň treba zvoliť vhodný obal. "Puzdro je na dovolenke potrebné aj na ochranu pred pieskom, vodou, prachom či nárazom a pádom," hovorí odborník Branislav Kadlub.

Dovolenkári, pozor na prešľapy:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Fotoaparát s dobrým akumulátorom môže na jedno nabitie vydržať aj celú dovolenku, notebook, kamera a smartfón nie. Káblom sa teda pri cestovaní nedá vyhnúť, možno však ich objem zmenšiť. Pre smartfón, MP3 prehrávač a tablet postačí jedna USB redukcia, stačí si pribaliť len rôzne káble.

V dovolenkovom apartmáne môže byť s dobíjaním napriek tomu niekedy problém. "Elektrické zásuvky nie sú všade vo svete rovnaké a univerzálna cestovná redukcia je praktickou výbavou, nezabudnite ani na rozdielne napätie. Prístroj pracujúci len na 220 V nemusí fungovať všade a rýchla kontrola napájacieho adaptéra pred cestou vám môže ušetriť následné problémy," upozornil Kadlub.

Pred prekročením hraníc alebo pred nástupom do lietadla je tiež dobré skontrolovať si nastavenie dát v roamingu. Siete wi-fi v kaviarňach a na plážach môžu ušetriť peniaze, treba ale myslieť aj na bezpečnosť informácií a pre istotu sa nepripájať na citlivé služby, ako je napríklad internetbanking.

Autolekárnička nesmie chýbať

Keď sa chystáte autom, pred výletom či letnou dovolenkou sa odporúča skontrolovať stav autolekárničky. Je súčasťou povinnej výbavy auta a nesmie byť po dátume exspirácie, inak vodičov čaká pokuta do 50 eur. Zloženie autolekárničky stanovuje legislatíva. Jej obsah je rozdelený do štyroch samostatne balených modulov podľa účelu použitia.

Od augusta 2012 je povinnosťou každého vodiča mať autolekárničku v nepremokavom prachuvzdornom obale oranžovej farby na celom jej povrchu. Na lícnej strane obalu v jeho strede musí byť umiestený rovnoramenný biely kríž s určenou minimálnou veľkosťou. Musí byť slovne označená na čelnej strane obalu a aj na vnútornom letáku.

Dovolenkári, pozor na prešľapy:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: lad)

Povinnou súčasťou každej autolekárničky je tiež Karta prvej pomoci. Slúži ako rýchly a jednoduchý návod na poskytnutie prvej pomoci. Lekárničky, v ktorých sa dnes nenachádza, sú určite staršieho dáta ako najdlhšia doba exspirácie a je preto potrebné ich nahradiť novými.

Ak je zdravotnícky materiál, respektíve len jeden jej modul s uplynulým dátumom spotreby, celá lekárnička sa považuje za neplatnú. V prípade exspirácie nie je potrebné meniť lekárničku celú, postačuje zakúpiť v lekárni len exspirovaný modul. Vo vozidle musí byť autolekárnička podľa predpisov krajiny, v ktorej je vozidlo registrované.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu