Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí vojaci v Afganistane sa onedlho vrátia domov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KANDAHÁR – Slovenský kontingent v Afganistane sa postupne pripravuje na ukončenie svojho pôsobenia v operácii ISAF. S poslednou rotáciou vojakov do Afganistanu pricestovala aj deväťčlenná riadiaca skupina, ktorej úlohou je pripraviť podmienky pre stiahnutie techniky a materiálu. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Na leteckú základňu KAF v afganskom Kandaháre pricestovala tento týždeň posledná rotácia slovenských vojakov, ktorá má 292 členov. V strážnej jednotke budú slúžiť prevažne príslušníci z 12. mechanizovaného práporu z Nitry. Jednotka SOAG (Special Operations Advisory Group) je zložená z vojakov z 13. mechanizovaného práporu z Levíc a príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia. Ďalší slovenskí vojaci budú pôsobiť na veliteľstvách ISAF. Súčasného veliteľa slovenského kontingentu Svetozára Bohuša vystrieda vo funkcii Zoltán Iboš. 

Medzi hlavné úlohy slovenských vojakov v Afganistane patrí ochrana a obrana základne, poradenská činnosť v prospech rôznych jednotiek afganských bezpečnostných síl či zabezpečenie činnosti aliančných komunikačných a informačných systémov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu