Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tragická smrť vojaka Marcela (†26): Zahynul počas vojenskej operácie cudzineckej légie!

seržant Marcel Kalafut Zobraziť galériu (2)
seržant Marcel Kalafut (Zdroj: Foto: corsenetinfos.f)

TESSALIT – Francúzskom otriasa prípad smrti seržanta Marcela Kalafuta (†26). Odhodlaný Slovák pôsobil vo francúzskej légii, počas výkonu svojej služby v tajnej misii nešťastne zahynul. Zomrel pri prevoze do nemocnice po tom, čo vozidlo narazilo na mínu, ktorá vybuchla.

Slovák Marcel Kalafut (†26) bol odhodlaný vojak, ktorý pôsobil od 10. mája 2007 vo francúzskej cudzineckej légií. Po siedmich rokoch oddanej služby však pri jej výkone nešťastne zahynul v noci zo 7-meho na 8-meho mája.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian vo štvrtok oznámil, že počas operácie na severe Mali zahynul francúzsky legionár. Prezident Francois Hollande vo vyhlásení vzdal vojakovi hold. 

Po tom, čo Kalafut získal vyznamenanie legionár prvej triedy v marci 2008, ho o rok neskôr menovali za desiatnika. Vďaka svojej vynikajúcej fyzickej kondícii, odhodlaniu a morálnym vlastnostiam ho vybraliho v rámci pluku do elitného výsadkového komanda a pripojili k skupine parašutistov. Povýšili ho na poddôstojníka.

Tragická smrť vojaka Marcela
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: corsenetinfos.f)

Seržant bol medzi svojimi uznávaný kvôli vysokému nasadeniu, oddanosti a kompetenciám. Rozkazy nadriadených stále bez problémov plnil. Kalafut sa zúčastnil niekoľkých operácií v zahraničí, ako boli Gabon v roku 2008, v roku 2010 bol v Afganistane, v Stredoafrickej republike a v Mali v roku 2013. Do Mali ho opäť vyslali 7. marca 2014.

Ako uvádza francúzsky denník Le Figaro, seržant Kalafut bol smrteľne zranený počas tajnej misie v Tigharghar, asi dvadsať kilometrov od Tessalit pri explózií improvizovaného výbušného zariadenia. Dvaja z jeho kamarátov, ktorí boli v tom istom vozidle, desivý výbuch prežili.

Seržant bol slobodný a bezdetný, vlastnil tri významné ocenenia za vojenské zásluhy, medzi ktorými je aj Pamätná medaila s prackou za misiu v Afganistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu