Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európski odborníci varujú: Marihuana má na uliciach čoraz silnejšie postavenie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Marihuana, ktorá sa objavuje v európskych uliciach, je podľa odborníkov čoraz účinnejšia. Obsah THC býva priemerne tri až 14 percent, zaznamenal sa však už aj prípad, keď to bolo 46 percent. Odborníci z Agentúry EÚ pre drogy (EMCDDA) v Lisabone upozorňujú, že za istých podmienok možno rastliny dopestovať už za 11 týždňov. Slovensku nie je téma pestovania neznáma, radíme sa medzi krajiny s vyššou mierou takejto činnosti.

Európska správa o drogách za rok 2014 poukazuje, že verejná mienka je najviac polarizovaná v prípade drogy kanabis, ktorá je známa ako marihuana alebo hašiš. Prispievajú k tomu aj legislatívne zmeny v niektorých krajinách. Prieskumy ukazujú, že s kanabisom majú skúsenosti mnohí Európania. Ide o nezákonnú drogu, ktorú najčastejšie užívajú všetky vekové skupiny. Odhaduje sa, že vlani ju užilo 14,6 milióna mladých Európanov. Je rozšírenejšia u mužov a asi jedno percento dospelých Európanov ju užíva denne.

K vzostupu užívania však podľa správy EMCDDA v Európe na rozdiel od iných častí sveta nedochádza. V mladších vekových kategóriách nastáva pokles užívania. Nie v každej európskej krajine to ale platí, ani na Slovensku nie. Viacero krajín so všeobecne nízkou prevalenciou zaznamenalo nedávno zvýšené užívanie, upozorňuje správa. Práve kanabis je v súčasnosti drogou, ktorá v európskych krajinách privádza ľudí na protidrogové liečenie.

Ročná spotreba marihuany a hašišu sa odhaduje na 2000 ton. Vysoká prevalencia užívania tejto drogy sa odráža aj v 80-percentom podiele záchytov tejto drogy spomedzi všetkých v Európe. Marihuana sa väčšinou pestuje v domácich podmienkach, prípadne sa dováža zo zahraničia, hašiš väčšinou pochádza z Maroka. Trendy ukazujú nielen nárast účinnosti, ale i maloobchodnej ceny. Vznikajú tiež syntetické kanabinoidy. Ide o chemické látky, ktoré napodobňujú účinok kanabisu. Väčšina sa vo forme prášku vyrába v Číne.

Marihuana má na slovenskom drogovom trhu dominantné postavenie. Jej užívanie vykazuje alarmujúce čísla najmä v kategórii stredoškolákov. "Takmer tretina stredoškolákov priznáva, že túto drogu vyskúšali. O narastajúcom dopyte po tejto droge svedčia aj čísla o liečených pacientoch. Vôbec po prvý raz v histórii sledovania počtu liečených pacientov na Slovensku bol počet pacientov prijatých na liečbu pre problémy súvisiace s konope v roku 2012 vyšší než počet pacientov so závislosťou od heroínu," priblížilo ministerstvo zdravotníctva.

Štatistiky ukazujú, že na Slovensku má skúsenosti s marihuanou asi desatina ľudí vo veku od 15 do 64 rokov. Za posledný rok ju užilo 7,3 percenta mladých dospelých (15 až 34 rokov).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu