Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hygienici varujú pred nebezpečnými výrobkami: Na čo si dávať pozor!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje pred viacerými nebezpečnými výrobkami, ide o viaceré krémy na bielenie pokožky a krém na ruky. Ako informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, na výrobky upozornil rýchly výstražný systém RAPEX vo Francúzsku a v Nemecku.

"Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na Slovensku," upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Prvým potenciálne nebezpečným je krém na bielenie pokožky s názvom Naturel cream značky H20 JOURS s výrobnou dávkou No 910813 pochádzajúci z Talianska. Výrobcom je www.hcosmetiques.com. Krém sa nachádza v 50-gramovej tube ružovej farby s popisom, tuba je zabalená v ružovej kartónovej škatuľke s obrázkom ženy. Vo výrobku zistili látku clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy. 

Tie sa nachádzajú v zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch. Nebezpečný je podľa ÚVZ SR tiež ďalší krém na bielenie pokožky CREME DE TEINT A LA CAROTENE značky AKAGNI, výrobná dávka/typ: FAB: 30/01/13, EXP: 30/01/15, LOT (zle čitateľné): 5319 alebo 5219. Krém je v 50-gramovej oranžovej tube v oranžovej kartónovej škatuľke s popisom a obrázkom ženy. Obsahuje látku hydrochinón, čo je v rozpore so zoznamom látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov. 

Je to látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa požívať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. Nebezpečný môže byť tiež krém na bielenie pokožky Skin light carrot značky RODIS s výrobnou dávkou No: 110127 z Talianska. Nachádza sa v 30-gramovej bielej tube v kartónovej škatuľke s popisom a obrázkom ženy. Vo výrobku zistili tiež látku clobetasol propionate, ktorá patrí medzi glukokortikoidy. 

Podľa ÚVZ SR môže byť nebezpečný tiež ďalší krém na bielenie pokožky TRONG Cream značky MD, výrobná dávka/typ: No: 1360001 z Talianska. Výrobca je ESAPHARMA srl, Pharmaceutical Laboratory Via A. De Gasperi, 13 20066 MELZO (Milan), Italy. Nachádza sa v 50-gramovej tube v oranžovej kartónovej škatuľke. Aj v ňom zistili prítomnosť látky clobetasol propionate. Glukokortikoidy sa nachádzajú v zozname zakázaných látok v kozmetických výrobkoch. 

Posledným potenciálne nebezpečným je krém na ruky Trixo-lind pure značky B. Braun, výrobná dávka/typ: Trixo-lind pure „West“, 500 ml, čiarový kód: 7 612449 100550 zo Švajčiarska. Výrobcom je B. Braun Medical AG, 6204 Sempach, Switzerland. Krém sa nachádza v 500 ml fľaši. Vo výrobku zistili prítomnosť nepovoleného patogénnemu mikroorganizmu Pseudomonas aeruginosa. Tento patogén môže spôsobiť veľké množstvo infekcií, ako sú abscesy či zápaly stredného ucha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu