Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vrah z Neniniec: Aj z basy šíri plač!

Florián Zaťko sa v liste z basy priznal, že si zavraždil rodinu. Verí, že mu súd nedá doživotie. Zobraziť galériu (5)
Florián Zaťko sa v liste z basy priznal, že si zavraždil rodinu. Verí, že mu súd nedá doživotie.

BANSKÁ BYSTRICA - Trojnásobný zabijak z Neniniec Florián Zaťko (33) už stojí pred banskobystrickým vojenským súdom. Zodpovedať sa bude za vraždy svojich malých synov Enrica († 9) a Marcusa († 5) a svojej manželky Žofie († 28).

Bývalý policajt, ktorý zázrakom prežil pokus o samovraždu, pred súdom vyhlásil, že svoj čin „úprimne ľutuje“. Rodina nebohej si však myslí niečo úplne iné. Podľa príbuzných vraždu plánoval dlhšie. Žofii sa vyhrážal zastrelením už dávno pred tragickou udalosťou.

Trojnásobná vražda z júna minulého roka šokovala celé Slovensko. Florián Zaťko popravil v spánku svojich dvoch synov a neskôr aj svoju manželku. „Bol žiarlivý, nedával jej peniaze a stále ju z niečoho upodozrieval,“ povedala teta nebohej. Po chladnokrvnej vražde otočil zbraň aj proti sebe a strelil si do hlavy. Hoci mu lekári dávali minimálne šance na prežitie, z ťažkých zranení sa dostal a podľa odborníkov môže za svoje činy niesť zodpovednosť.

Zabijak z Neniniec napísal svokrovcom z basy list, v ktorom sa za svoj skutok ospravedlnil. „Dobre, že nemám žiadne zdravotné problémy, len psychicky sa musím vyrovnať s tým, že už som sám, bez rodiny,“ napísal Zaťko z väzby. V liste rozoberá aj majetok a otvorene sa priznáva, že svoju manželku zabil. „Žofku som ja zastrelil, ale na deti sa už nepamätám. Mal som zranenie hlavy. Všetci ma vykresľujú ako nejaké zviera, ale dobre vieme, že to tak nie je,“ dodáva. Tak ako v listoch, ktoré zanechal na rozlúčku, aj tentoraz priznáva, že motívom jeho ohavného činu bola žiarlivosť a údajná nevera Žofie s kaplánom. „Žofka to nemala robiť s tým farárom, aj oni sú na vine,“ píše Zaťko.

Hlavné pojednávanie s bývalým policajtom sa začne 19. marca. Za trojnásobnú vraždu mu hrozí trest 25 rokov alebo doživotie. Sám Zaťko verí, že súd bude zhovievavejší. „Je viac než pravdepodobné, že sa odsťahujem domov k rodičom. Lebo po treste, ktorý dostanem, sa môj život ešte nekončí. Chcem aj ja viesť normálny život,“ napísal v liste svokrovcom.

Príbuzní sú zhrození


Rodina nebohej Žofie z listu, ktorý im Zaťko napísal z basy, zostala zhrozená. Očakávali, že sa im za skutok, ktorý spáchal, ospravedlní. Niektoré vety im však pripomínali list syna rodičom z vojny. Otec nebohej Žofie Vincent Tóth je presvedčený, že chladnokr vnú vraždu Zaťko dlhodobo plánoval. „Stále to bolí. Keď dcéra od neho prvýkrát odišla, zdôverila sa mi, že sa im vyhrážal zabitím. Vždy, keď som sa ho na to spýtal, poprel to. Teraz viem, že Žofia hovorila pravdu,“ povedal Vincent Tóth.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu