Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Obec Tisinec postihla lokálna povodeň: Spôsobila rozsiahle škody!

Stúpajúce vodné hladiny riek narobili problémy v celom levickom okrese
Stúpajúce vodné hladiny riek narobili problémy v celom levickom okrese (Zdroj: SITA)

TISINEC - Obec Tisinec v okrese Stropkov je od utorkového popoludnia celá na nohách. Prehnala sa ňou prudká prietrž mračien, ktorá spôsobila lokálnu povodeň.

"Vybrežil sa u nás miestny potok aj napriek tomu, že je pravidelne čistený a zaplavil cestu 1. triedy na troch miestach na úseku dlhom približne 500 až 600 metrov. Udialo sa to u nás po prvýkrát, nepamätajú si to ani ľudia čo už majú niečo zažité," informoval starosta Tisinca Jozef Kačmár.

Prívalová vlna podľa jeho slov neprišla do obce naraz, ale postupne. "Myslím, že tomu zabránili hrádzky, ktoré sme pred časom vybudovali v chotári obce. Bolo ich celkovo 187, chystáme sa ich skontrolovať, v akom sú stave," poznamenal starosta.  

Lokálnu povodeň spôsobila podľa jeho slov približne 10-minútová prietrž mračien. "Celá obec je zaplnená bahnom, je tu veľa kameňov a konárov stromov," priblížil Kačmár.

Živel poškodil obecné komunikácie a viacero mostíkov ponad miestny potok. Pod vodou skončilo sedem pozemkov rodinných domov ako aj suterén bytovky, zaplavilo zároveň niekoľko tamojších studní. Na odčerpávaní nahromadenej vody sa popoludní podieľali privolaní hasiči.

"Plné blata sú aj obecné priestory, kde sa nachádza kotol a sklad náradia," doplnil starosta s tým, že obec si dnes popoludní povolala na pomoc ťažkú techniku, ktorá bude pokračovať v čistení Tisinca od nánosov bahna a konárov aj v priebehu zajtrajšieho dňa.

Samospráva vyhlásila pre utorkovú povodeň v Tisinci 3. stupeň povodňovej aktivity (PA). V týchto chvíľach je ale na území obce v platnosti 2. stupeň PA. "Voda opadla, budeme teda už iba pokračovať v odstraňovaní škôd," uzavrel starosta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu