Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vyčíňanie počasia minulý týždeň napáchalo státisícové škody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výčiny počasia, silný vietor, dážď a následné záplavy, ktoré minulý týždeň potrápili najme severovýchodné Slovensko, spôsobili obyvateľom státisícové škody na majetku.

Poisťovniam ľudia hlásili najmä strhnuté strechy rodinných domov či komíny, popadané stromy ničili autá. V poisťovni Allianz - Slovenská poisťovňa evidujú takmer 800 hlásení o škodách na majetku, ktoré sa vyšplhali na 650-tisíc eur. Dnes o tom informovala Artur Šturmankin z odboru firemnej komunikácie poisťovne Allianz

Najviac poistných udalostí nahlásili ľudia v okresoch Poprad, Liptovský Mikuláš či Sabinov. Škody na majetku hlásia aj z obcí v okresoch Košice - okolie, Nové Mesto nad Váhom a Ružomberok. Obyvateľov tu počasie najviac potrápilo vo štvrtok 15. mája a v noci zo štvrtka na piatok, informoval Šturmankin. Najčastejšie klienti nahlasovali odtrhnuté strechy, komíny a odkvapové žľaby. Vietor pováľal stromy a odtrhával aj dvere áut.

"Všetkými vzniknutými prípadmi sa poisťovňa bezodkladne zaoberá, aby čo najrýchlejšie mohla odškodniť klientov. Na základe individuálneho posúdenia poisťovňa rozhodne o ďalších potrebných krokoch k likvidácii vzniknutej škody, akými je napríklad vykonanie obhliadky. Pri nákladnejších poškodeniach pristupujeme k poskytnutiu zálohy poistného plnenia, ktorej účelom je čiastočné finančné krytie pre klienta už počas odstraňovania a opravy škody," uviedol Šturmankin.

V ČSOB Poisťovni ľudia po vyčíňaní počasia nahlásili škody za viac ako 300-tisíc eur. Opäť išlo najčastejšie o poškodené či strhnuté strechy rodinných domov, pády stromov či poškodené ploty. Klienti poisťovni hlásili i vytopené priestory. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Zuzana Eliášová.

Poisťovňa klientom radí, ako postupovať pri hlásení škôd. Podľa hovorkyne je dobré škody spôsobené živlom odfotografovať a poslať poisťovni. Priložiť treba aj doplňujúce údaje, ako napríklad rozmery poškodených priestorov, vek zničených spotrebičov či iných predmetov poistenia a ich nadobúdacie ceny. Klienti si majú tiež odložiť všetky doklady o úhrade nákladov súvisiacich s odstraňovaním škôd. Ide napríklad o náklady na dezinfekčné prostriedky, tlakové umývanie bahna a podobne, radí hovorkyňa ČSOB Poisťovne.

Škody po vyčíňaní počasia v piatok zverejnila aj poisťovňa Generali. Klienti koncom minulého týždňa nahlásili škody za približne 150-tisíc eur, no v poisťovni očakávajú, že suma ešte narastie. Najviac škôd napáchal silný vietor vo Vysokých Tatrách i na strednom a východnom Slovensku. Za obeť vetru padli strechy rodinných domov, komíny, odkvapové žľaby i solárne panely.

Nápor vetra nevydržali stromy, ploty či altánky, ale napríklad aj dvere áut. Popadané stromy ničili hotely, chaty, domy a autá, informovala v piatok hovorkyňa poisťovne Generali Lucia Makayová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu