Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tragédia v českej nemocnici: Po omyle lekárov zomrela tehotná žena!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ČTK)

KARVINÁ - Policajti v okrese Karviná vyšetrujú ťažko uveriteľný prípad. Podľa informácií českého spravodajského portálu iDNES.cz dve tehotné ženy pri dopoludňajšej kontrole v súkromnej ambulancii v areáli nemocnice v meste Orlová dostali do tela úplne inú látku, než mali. Keď sa na zámenu prišlo, pre 32-ročnú pacientku už bolo príliš neskoro.

V prípade je mnoho otáznikov a polícia Moravskosliezskeho kraja zatiaľ nechce zverejniť podrobnosti. Nevyjasnené okolnosti úmrtia ženy intenzívne vyšetrujú kriminalisti.

Portálu iDNES.cz sa podarilo zistiť, že dve tehotné ženy prišli na diabetickú kontrolu do nemocnice v Orlovej. Súkromná ambulancia, ktorá sa nachádza v areáli nemocnice, je tam však len v prenájme.

Obe ženy mali dostať glukózu, ale namiesto toho im niekto do tela dostal jedovatú látku - najskôr dezinfekciu, prípadne podobnú látku. Glukóza sa využíva pri zisťovaní, či budúca matka nemá tehotenskú cukrovku. Ženy vypijú silný roztok s glukózou a popri tom sa im postupne meria hladina cukru v krvi.

V diabetologickej ambulancii prišli na osudnú zámenu o niečo neskôr, keď už ženy odišli domov. Preto zalarmovali policajtov, ktorí išli okamžite pacientky hľadať. Ženu vo veku 32 rokov našli doma, ale bola už v bezvedomí a nepodarilo sa ju zachrániť. Na vyšetrenie išla totiž ako prvá, preto na ňu jed účinkoval dlhšie.

Druhú údajne priotrávenú sa podarilo zachrániť. Viac podrobností o prípade zatiaľ nie je známe. Nie je teda jasné, či niekto urobil osudovú chybu alebo boli napríklad prípravky nesprávne označené. "Zámeny liečiv sú druhá najčastejšia príčina komplikácií pri pobyte v nemocnici všeobecne," upozornil David Max, prodekan 3. lekárskej fakulty UK a odborník na kvalitu zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu