Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zmeny v českom zdravotníctve: Poslanecká snemovňa zrušila väčšinu poplatkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Česká Poslanecká snemovňa schválila dnes zrušenie regulačných poplatkov v zdravotníctve. Od budúceho roka by tak mal zostať len 90-korunový poplatok (3,26 eura) za návštevu pohotovosti, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Zrušia sa poplatky za návštevu ambulantných špecialistov a poplatky za recept. Za návrh hlasovalo 113 poslancov, proti 31. Normu teraz posúdi Senát. Vláda mala zrušenie regulačných poplatkov v programovom vyhlásení. Výpadok príjmu poskytovateľov zdravotných služieb má byť kompenzovaný prostredníctvom zvýšenia platby za tzv. štátnych poistencov o 4,2 miliardy korún.

KSČM sa nepodarilo presadiť, aby boli regulačné poplatky zrušené ako celok, ani zníženie ochranného limitu pre pacientov, ktorý zostane na súčasnej úrovni.

Regulačný poplatok presadil od roku 2008 niekdajší minister zdravotníctva Tomáš Julínek. ČSSD a KSČM sa ich pokúšali zrušiť už v minulosti. Poplatok 100 korún (3,30 eura) za pobyt v nemocnici zrušil od januára český ústavný súd. Súčasná koalícia sa ho rozhodla neobnovovať ani v zníženej podobe 60 korún (2,20 eura).

Snemovňa zároveň súhlasila s odkladom zavedenia povinných receptov o tri roky. Do Senátu poputuje aj norma o regulácii zdravotníckych prostriedkov. Tie zatiaľ nie sú jednotne regulované, preto má byť zavedený jednotný register.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu