Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Meteorológovia zvýšili varovanie na najvyšší stupeň: V týchto mestách hrozia povodne!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Meteorológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) očakávajú v nasledujúcich 48 hodinách výrazné zhoršenie počasia.

Vaše tipy

Vo štvrtok (15.5.) zosilnie vietor, v nižších polohách v dosiahnu nárazy miestami rýchlosť 70 až 110 km/h, na horách 110 až 150 km/h. Najhoršia situácia bude na južných svahoch Tatier a Slovenského rudohoria. Dnes o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Navyše sa na severe pridajú výdatné zrážky, pričom v tatranskej oblasti, na Zamagurí a na Orave predpokladáme za 48 hodín úhrn 50 až 100 mm, na severných náveterných stranách ojedinele aj viac. Takéto množstvo zrážok pravdepodobne spôsobí výrazné vzostupy hladín tokov," upozornil Garčár.

Meteorológovia zvýšili varovanie na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

SHMÚ vydal výstrahy 2. a 3. stupňa na povodeň z trvalého dažďa. Dôvodom je predpokladaná meteorologická situácia a nasýtenosť povodí predchádzajúcimi zrážkami. Garčár ďalej informoval, že 3. stupeň výstrahy na nebezpečenstvo povodne platí pre okresy Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Levoča, Sabinov, Bardejov, Svidník, Stropkov a Medzilaborce.

Druhý stupeň pre okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina (severná časť), Dolný Kubín, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice-okolie a Prešov. Prvý stupeň výstrahy na nebezpečenstvo povodne bol vydaný pre okresy Bytča, Žilina (južná časť), Martin a Turčianske Teplice. Podrobnejšie informácie sú uvedené na webe SHMÚ.

Meteorológovia zvýšili varovanie na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: shmu.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu