Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Srbsko žiada o medzinárodnú pomoc: Povodne si vyžiadali masové evakuácie

Záplavy v Srbsku
Záplavy v Srbsku (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbská vláda vo štvrtok požiadala o medzinárodnú pomoc pri odstraňovaní následkov povodní, ktoré si vyžiadali najmenej štyri obete a vynútili si masové evakuácie. Premiér Alexandar Vučič prosí o finančnú aj materiálnu pomoc Európsku úniu, Rusko aj susedné Slovinsko, informuje spravodajský portál Balkan Insight.

Vučič prírodnú katastrofu označil za "najhoršiu v histórii Srbska" a na celom území balkánskej krajiny vyhlásil výnimočný stav. Špeciálnu omšu v tejto súvislosti v belehradskej katedrále odslúžil aj srbský patriarcha Irinej, ktorý vyzval veriacich na modlitby za zastavenie povodní.

Silný dážď postihol Srbsko ešte v utorok v noci. Záchranári následne z povodia riek evakuovali stovky obyvateľov. Voda vyliata z korýt zaplavila aj cesty a komplikuje dopravu. Najkritickejšia situácia panuje v centrálnej časti krajiny vrátane mesta Čačak. Voda ohrozuje aj srbského hlavné mesto, kde uzavreli viacero škôl. Pre záplavy museli odstaviť železničnú trať medzi Belehradom a Nišom na juhu krajiny a podobné opatrenia prijali aj v prípade niekoľkých regionálnych ťahov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu