Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Psychológ radí: Konflikt medzi partnerom a vaším rodičom sa nesnažte riešiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Ak sa dostanú do vážnejšieho sporu váš partner s vaším rodičom, neusilujte sa tento konflikt sami urovnávať tým, že sa stanete jeho súčasťou. Psychológ tvrdí, že takáto snaha by situáciu ešte zhoršila.

"V takýchto prípadoch je dôležité, aby sme sa nevyhraňovali a nestali rozhodcom," uviedol psychológ Miloš Poštek. Zdôraznil, že konflikt si musia vyriešiť iba tie osoby, medzi ktorými konflikt prebieha. "Každá ďalšia osoba, ktorá sa do toho emočne zapojí, iba zvýši napätie," vysvetlil odborník.

Poukázal aj na to, že ak sa necháme vtiahnuť do takéhoto konfliktu medzi rodičom a partnerom, budeme si musieť vybrať či budeme dobrým manželom, manželkou alebo dobrým synom či dcérou. "A to sa nedá, to je príliš hraničná situácia," zdôraznil psychológ.

Riešenie preto vidí cez ponúknutie pomoci prostredníctvom tretej osoby. "Ak konflikt pretrváva a strany samé nevedia nájsť cestu k sebe, odporúčal by som im vyhľadať psychológa alebo mediátora, kde sa problém môže riešiť vecne a bez emócií," povedal Miloš Poštek.

Ako dodal, to, že sa nebudeme usilovať sami rozriešiť konflikt ešte neznamená, že sa nebudeme snažiť nabádať obe strany k tomu, aby vzájomný spor urovnali. Psychológ si rovnako myslí, že naším právom je aj to, aby sme sa postavili za jednu zo strán v konflikte.

Podporu by v tomto prípade mal pocítiť náš partner. "Ak som si ja ako muž vybral ženu, s ktorou chcem prežiť svoj život, mal by som pri nej stáť aj v ťažkých časoch a nepríjemných situáciách," povedal Poštek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu