Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krvavá bitka v Huncovciach očami psychológa: Nie je to problém etnika!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: polícia)

HUNCOVCE - Bitku obyvateľov rómskej osady s približne dvadsiatkou futbalistov v obci Huncovce v okrese Kežmarok vyvolali zrejme osobnostné a socializačné faktory. Ako ďalej povedala psychologička z Paneurópskej vysokej školy Beáta Dvorská, v prvom rade si treba uvedomiť, že to nie je problém etnika ako takého, takáto situácia je skôr ovplyvnená situačnými faktormi.

"Tiež možno brať do úvahy proces socializácie, keď ide o proces, v ktorom si človek od narodenia osvojuje normy, pravidlá spoločnosti a kultúru," poznamenala. Ako dodala, je všeobecne známe, že Rómovia sú temperamentnejší, o čom svedčia aj mnohé výskumy. Majú svoje pravidlá aj svoju kultúru.

Podľa Dvorskej však nemožno všetkých zovšeobecňovať. "Agresívne sa môže vo vyhrotenej situácii správať Róm, ale aj niekto z nás," vysvetlila. Ťažko podľa nej povedať, čo robiť v takejto situácii, keďže v danej chvíli išlo o silné emócie. "Sú to situácie, ktoré ťažko ovplyvniť, pretože v tomto prípade žiadne kroky k zabráneniu neexistujú. Išlo o situačné spúšťače," dodala. 

V obci Huncovce po bitke, ktorá sa odohrala v sobotu 22. marca, zriadia dočasné rómske občianske hliadky. Tie budú dbať na poriadok a bezpečnosť v rómskej komunite a v jej okolí, informovala Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra. Hliadky budú pozostávať z nezamestnaných Rómov z obce Huncovce. Dohodli sa na tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák a starosta obce Huncovce Jozef Majerčák na rokovaní v Spišskej Novej Vsi. "Ide o preventívne opatrenie, ktoré by zamedzilo opakovaniu útokov Rómov v Huncovciach," poznamenala Paulenová. 

Dočasné rómske občianske hliadky vzniknú už v najbližších dňoch a budú spolupracovať s Policajným zborom SR, samosprávou, štátnou správou a inými profesiami v obci. Podľa Paulenovej pôjde o asistentku učiteľa či terénnych sociálnych pracovníkov. Dočasné rómske občianske hliadky budú v obci pôsobiť dovtedy, kým nebudú zriadené rómske občianske hliadky podporené zo štrukturálnych fondov EÚ. "Rómske občianske hliadky sú jedným z hlavných nástrojov na zníženie páchania protispoločenského konania, kriminality a udržania verejného poriadku," vysvetlila. Ako dodala, obce, v ktorých pôsobia rómske občianske hliadky, riešia menej konfliktných situácií medzi Rómami a majoritou a majú menší výskyt rôznych patologických javov, ako sú závislosti či gamblerstvo. Takisto sa v týchto obciach zlepšila školská dochádzka a celkovo je v nich bezpečnejšia situácia. 

Prešovská polícia obvinila v prípade sobotňajšej bitky v obci Huncovce zatiaľ štyroch ľudí, po ďalších pátra. Ako informovala prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová, polícia v pondelok dve hodiny pátrala po osobách v rómskych osadách Huncovce a Veľká Lomnica, 83 policajtov a tri služobné psy pátrali po páchateľoch trestnej činnosti a priestupkov. Polícia preverila päť objektov v osadách, na výsluch predviedla dve osoby. Tie následne obvinila z výtržníctva. Ďalších dvoch páchateľov obvinila už predtým. Akcia sa zaobišla bez problémov, nikto sa pri nej nezranil. Polícia v prípade bitky začala trestné stíhanie za výtržníctvo a preveruje protiprávne konanie ďalších ľudí, ktorí sa na incidente zúčastnili. "Je pravdepodobné, že bude začaté trestné stíhanie voči ďalším osobám, a to aj v prípade trestného činu pokusu ublíženia na zdraví," poznamenala Migaľová. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu