Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Odborári Volkswagenu sa nedohodli s vedením, hrozí ostrý štrajk!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odborári slovenskej dcéry nemeckej automobilky Volkswagen sa ani v stredu nedohodli s vedením firmy, hrozia preto ostrým štrajkom.

"Vyzerá to tak na 99 %, pokiaľ nás zamestnávateľ neosloví s takou ponukou, ktorú by sme vedeli akceptovať," povedal šéf odborárov Zoroslav Smolinský. Ako ďalej uviedol, rokovania stroskotali na otázke mzdy za odpracovaný čas.

"Dohodli sme sa na navýšení mzdy zhruba o 5,6 %, ale zamestnávateľ stále trvá na tom, že skráti týždenný pracovný čas o jeden a pol hodiny, a tým pádom aj úmerne mzdu o štyri percentá," vysvetlil odborový predák, podľa ktorého by tak bol zamestnanec reálne v práci 37,5 hodiny a zamestnávateľ mu v skutočnosti platil za 36 hodín.

Kedy odborári vstúpia do štrajku, Smolinský nekonkretizoval, pripustil však, že zamestnávateľ má ešte možnosť predložiť nejaký prijateľný návrh, no diskusiu už šéf odborárov odmietol.

Odborári v bratislavskej automobilke Volkswagen vyhlásili 21. marca štrajkovú pohotovosť. Smolinský priznal, že si týmto krokom chceli zlepšiť vyjednávaciu pozíciu pred rokovaniami s manažmentom.

Tie už po troch mesiacoch neúspešných vyjednávaní o platoch pokračovali za účasti sprostredkovateľa. Odborárom sa nepáčil predovšetkým návrh manažmentu podniku na štvorpercentné zníženie platov a krátenie pracovných zmien. Naopak od vedenia automobilky požadovali šesťpercentné zvýšenie platov.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V súčasnosti v Bratislavskej fabrike vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu