Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

USA Slovákom: Ste na ťahu!

Bush sa chce rozlúčiť zrušením víz.
Bush sa chce rozlúčiť zrušením víz.

BRATISLAVA/PRAHA - Cesta do Spojených štátov sa výrazne zjednoduší najneskôr o dva roky. To však len v prípade, ak budú mať Slováci nové doklady.

V moderných pasoch bude digitálna mapa tváre aj odtlačky prstov. Američania totiž menia kritériá na zrušenie víz. Prvoradá už nie je ekonomika, ale bezpečnosť. Ak americkí úradníci zamietnu vstup do krajiny viac ako trom percentám žiadateľov, krajina nemá nárok na bezvízový styk. Dopláca na to nielen Slovensko, ale aj ďalšie európske krajiny. Americký prezident George Bush však avizoval zmenu podmienok pre vybrané krajiny. Paul Rosenzweig, štátny tajomník ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, vyhlásil, že sa tak môže stať ešte do konca jeho funkčného obdobia. To uplynie v januári 2009.

„Očakávam, že politický záväzok sa stane realitou.“ Rosenzweig rokoval v Prahe o zrušení víz s predstaviteľmi trinástich krajín. Američania sa boja teroristov. Preto chcú mať aj naďalej podrobný prehľad o ľuďoch, ktorí prichádzajú do krajiny. Podmienkou bezvízového styku je preto zavedenie biometrických pasov. Ministerstvo vnútra tvrdí, že s tým nemá problém a všetko stíha. Už koncom januára uzavrú výberové konanie na dodávateľa. „Zmluvu podpíšeme do konca februára. Pasy s biometrickými údajmi budeme vydávať od polovice roka 2007,“ povedal Novému Času Erik Tomáš, hovorca rezortu. Podľa našich informácií do druhého kola tendra postúpila len jediná spoločnosť - Hewlett Packard.

BOJ O VÍZA

Víza do USA v súčasnosti nepotrebujú občania dvadsiatich siedmich krajín na základe programu z roku 1988. Spojené štáty navštívi vďaka nemu asi 15 miliónov ľudí. Spomedzi starých členských krajín Európskej únie potrebujú do USA víza len Gréci, z nových zase cestujú bez obmedzení len Slovinci. O zmene pravidiel môže v konečnom dôsledku rozhodnúť len Kongres.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu