Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéf EK tvrdí: Vznik európskeho superštátu je teraz nereálny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vznik európskeho superštátu na spôsob Spojených štátov amerických je v najbližšom čase nereálny, hovorí vedúci zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku Dušan Chrenek.

"Nemyslím, že to ide týmto smerom, ja to vidím v krátkodobom časovom horizonte ako nereálne. Čo je reálne, ako to povedal aj predseda EK Barroso, je federácia národných štátov," povedal Chrenek.

Národná úroveň bude podľa neho aj naďalej rozhodujúca. "To, čo je dobré robiť na národnej úrovni, treba robiť na národnej úrovni, a čo je prínosom celoeurópskym, treba robiť na celoeurópskej úrovni," dodal. Podľa Chreneka však potrebujeme hlbšiu integráciu, aby sa zlepšilo fungovanie EÚ.

"Potrebujeme hlbšiu integráciu, aby aj hospodárska a menová únia fungovala veľmi dobre, aby sme tu mali silnejšiu koordináciu, ale aj silnejšiu politickú úniu, aby ľudia dôverovali EÚ, aby verili, že dokáže zlepšiť ich každodenný život," tvrdí. Práve v tejto oblasti má EÚ podľa Chreneka v súčasnosti problémy.

Dôvera ľudí v EÚ je podľa neho naštrbená. "Ľudia majú pochybnosti o tom, že EÚ im dokáže pomôcť zlepšiť ich životy. Posilnenie únie v ekonomickej oblasti, dobudovanie politickej únie pomôže EÚ a pomôže to znovuobnoviť dôveru Európanov," ukončil. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu