Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biela sobota je dňom hrobového odpočinku Ježiša, katolici slávia večer vigíliu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kresťania si počas dnešného dňa spomínajú na mŕtveho Krista v hrobe. Katolíci prichádzajú počas dňa do kostola pokloniť sa a pomodliť k symbolickému Božiemu hrobu.

Až vo večerných hodinách, okolo 20.00 h, sa v katolíckych kostoloch obvykle začína slávenie Večernej vigílie Pánovho zmŕtvychvstania. Obrady slávenia sú liturgicky veľmi bohaté. Začínajú sa posvätením ohňa a veľkonočnej sviece - Paškálu. Nasledujú chválospevy, čítania zo Starého a Nového zákona, homília, liturgia krstu, slávenie bohoslužby obety a na záver slávnostná procesia zmŕtvychvstania Pána.

V Gréckokatolíckej cirkvi sa v dnešnú Veľkú sobotu (Biela sobota v latinskej cirkvi) ráno slúži Jeruzalemská nadhrobná utiereň. Podvečer sa koná vigílna Svätá liturgia Bazila Veľkého s večierňou. Pri tejto liturgii sa udeľujú iniciačné sviatosti katechumenom - krst, birmovanie, sv. prijímanie. Podobné obrady sa konajú aj v Pravoslávnej cirkvi. Pravoslávni veriaci z Bratislavy a okolia po uplynulých Vianociach s veľkou radosťou slávia aj tohtoročnú Paschu po prvý raz v novom Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu