Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Televízie musia vysielať bez výkyvov hlasitosti, úpravy pokračujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu má menej podnetov na výkyvy v hlasitosti slovenských televíznych programov. Povinnosť vysielať bez výkyvov v hlasitosti im určuje Vyhláška Ministerstva kultúry (MK) SR o technických požiadavkách na zvukovú zložku programovej služby, ktorá platí od 1. januára.

Ako ďalej informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, zástupcovia verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska a súkromných spoločností Markíza - Slovakia, spol. s r.o., Mac TV, s.r.o. a C.E.N., s.r.o. informovali, že "po prekonaní počiatočných problémov spojených so zavádzaním novej metodiky už všetci vysielajú v súlade s ňou".

Jednotná hlasitosť je však proces a jej úpravy budú pokračovať. Za porušenie pravidiel hrozí sankcia - najprv upozornenie na porušenie zákona a následne po právoplatnosti tejto sankcie pokuta od 3 319 až do 165 969 eur.

Vysielanie programových služieb Jednotka, Dvojka, TV Markíza, Doma, Dajto, Joj, Joj Plus, Wau a Senzi by podľa ich vysielateľov malo plne zodpovedať novej norme o hlasitosti programov, uviedla ďalej v tlačovej správe Jelčová. Zdôraznila, že vyhláška platí iba pre televíznych vysielateľov s celoplošným, multiregionálnym a regionálnym pokrytím. "Aj rozhlasoví a lokálni televízni vysielatelia však musia zabezpečiť, aby pri ich vysielaní nedochádzalo k neodôvodneným rozdielom v zvukovej zložke ich programov."

Cieľom vyhlášky bolo zosúladiť pravidlá vysielania u nás s normou Európskej vysielacej únie - EBU R-128 o norme hlasitosti, na ktorú postupne prechádzajú jednotlivé európske krajiny. Vyhláška nadviazala na novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá tiež začala platiť 1. januára tohto roka. Novela a vyhláška s ňou súvisiaca priniesli od 1. januára jednotnú hlasitosť celého vysielania.

Zároveň je sprievodným javom aj vyrovnanie hlasitosti medzi jednotlivými televíznymi programovými službami. Pred 1. januárom sa podľa zákona o vysielaní a retransmisii nesmela vysielať reklama hlasnejšia ako ostatný program. Zavedenie novej vyhlášky do praxe nezaistí podľa RVR úplne jednotnú zvukovú intenzitu všetkých vysielaných programov, ale odstráni najväčšie rušivé extrémy, pričom sa zachová dynamika zvuku a celková zvuková kvalita diel.

"Technickí odborníci v oblasti zvuku sa zhodli, že uplatňovaním nových pravidiel sa táto kvalita už teraz zvýšila, napríklad zvuková zložka pôvodných seriálov znie oveľa prirodzenejšie ako doteraz. Pozitívne zmeny zrejme postrehli aj diváci, keďže rada eviduje pokles podnetov týkajúcich sa hlasitosti programu," citovala Jelčová vyjadrenie riaditeľa kancelárie RVR Ľuboša Kukliša po stretnutí s televíznymi vysielateľmi.

Ako ďalej informovala licenčná rada, z technického hľadiska bolo zavedenie nových technických požiadaviek podľa vysielateľov náročné. "Úpravy v zvukovej intenzite vysielania treba chápať ako postupný proces, ktorý bude pokračovať. Televízie budú musieť v blízkej budúcnosti zvládnuť napr. problémy súvisiace s vysielaním v HD kvalite či viackanálovým zvukom, do úvahy pripadá aj zvýšenie povolenej odchýlky pri meraní zvuku starých archívnych záznamov," dodala hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu v tlačovej správe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu