Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Licenčná rada rieši tri podnety na eurovoľby, všetky na TA3

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) dostala v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu spolu šesť podaní.

"Ako sťažnosť boli zaevidované tri z nich, pričom všetky sa vzťahovali na jeden program odvysielaný televíziou TA3. Ide o program V politike z 18. mája 2014," uviedla hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. Sťažovatelia podľa Jelčovej "namietali, že do priameho prenosu diskusie kandidátov do Európskeho parlamentu pozvala televízia iba 10 zástupcov kandidujúcich strán z celkového počtu 29 kandidujúcich politických subjektov". Zaevidované sťažnosti licenčná rada prešetruje.

Ostatné tri podania doručené RVR boli buď všeobecného charakteru, nemali náležitosti sťažnosti, prípadne namietali skutočnosti, ktoré nie sú v kompetenciách rady. "Preto neboli evidované ako sťažnosť, v tomto zmysle ani neboli prešetrované a boli vybavené iným spôsobom," dodala Lucia Jelčová.

Ústredná volebná komisia (ÚVK) dostala pred voľbami do Európskeho parlamentu v SR a v deň volieb minimum podnetov a podaní. Zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová označila voľby za pokojné a bez rušivých momentov, o čom podľa nej svedčí aj počet a obsah podaní, ktoré dostala ÚVK. "Bolo 18 podaní, z toho polovica vo veciach vedenia kampane a iba dve podania boli sťažnosti na činnosť komisií nižších stupňov, s čím vyjadrujem spokojnosť,“ povedala Chmelová 25. mája na tlačovej besede k výsledkom eurovolieb.

V poradí tretie voľby do europarlamentu v SR sa konali v sobotu 24. mája. Na Slovensku ich opäť charakterizovala najnižšia voličská účasť v únii (13,05 %). Slovensko v EP zastúpi 13 zo 751 budúcich členov europarlamentu.

Europoslanci sú z ôsmich politických strán. Najviac, štyri z 13 slovenských kresiel v EP získal Smer-SD (24,09 %). Na druhom mieste skončilo KDH (13,21 %, dvaja poslanci) a tretia SDKÚ-DS (7,75 %, dvaja poslanci). Po jednom poslancovi získali: OĽaNO (7,46%), NOVA (6,83%), SaS (6,66 %), SMK (6,53 %) a Most-Híd (5,83 %).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu