Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Union ZP nechce ustúpiť požiadavkám regionálnych nemocníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súkromná Union zdravotná poisťovňa podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej neplánuje ustúpiť požiadavke regionálnych nemocníc. Tie žiadajú, aby poisťovňa zo zmluvných podmienok odstránila tzv. degresívny koeficient. Ten v praxi znamená, že ak nemocnica presiahne dohodnutý finančný objem, zdravotné výkony poisťovňa uhradí vo výške 60 percent z dohodnutých zmluvných cien.

Šéf Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko pred niekoľkými dňami povedal, že ak opatrenie Union ZP neprehodnotí, nevylučuje, že asociácia vyzve nemocnice, aby vypovedali zmluvy s touto poisťovňou. V tom prípade by pacientom bola poskytovaná len neodkladná zdravotná starostlivosť. Definitívne stanovisko zaujme v stredu (26. 3.) v Martine Rada ANS.

Smatanová hovorí, že spôsob platieb je transparentný a spravodlivý, motivuje nemocnicu efektívne plánovať zdravotnú starostlivosť a zároveň jej dáva istotu, koľko dostane uhradené, a to aj napriek zmluvne dohodnutému finančnému objemu.

"Požiadavka zrušiť degresívny koeficient je úplne nelogická, poškodzuje nemocnice a vyvstáva otázka, prečo si Všeobecná zdravotná poisťovňa takúto podmienku diktuje," povedala dnes hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová. Petko pred niekoľkými dňami uviedol, že ak Union ZP zachová v zmluve s nemocnicou degresívny koeficient, nemocnica sa musí rozhodnúť, či zmluvu s ňou vypovedá. Ak nie, musí podľa šéfa asociácie združujúcej desiatky nemocníc počítať s tým, že od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) dostane menej peňazí.

"Union ZP považuje postup zo strany štátnej VšZP a ANS za neprimeraný a v právnom štáte neprípustný nátlak," podčiarkla hovorkyňa Union ZP.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu