Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ÚDZS dostal viaceré podnety na nekalé prepoisťovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Posledná prepoisťovacia kampaň medzi zdravotnými poisťovňami zatiaľ priniesla 35 podnetov od poistencov na nekalé prepoisťovanie.

Všetky sa podľa hovorkyne Úradu pre dohľad nad zdravotnou poisťovňou (ÚDZS) Soni Valášikovej týkajú Union zdravotnej poisťovne.

Priblížila, že pri spomínaných podnetoch došlo v 27 prípadoch k stornovaniu prihlášky. ÚDZS zamietol dve žiadosti o storno a šiestimi podnetmi sa ešte zaoberá.

Union zdravotná poisťovňa situáciu vysvetľuje tým, že ako jediná posiela informačné listy poistencom o zaevidovaní prihlášky na zmenu poisťovne. Podľa svojej hovorkyne Judity Smatanovej tak chce predísť prípadnému neoprávnenému prepoisťovaniu a následnému stornovaniu prihlášky, ak by sa preukázalo, že námietka od poistenca je opodstatnená.

"Je predpoklad, že k podnetom o spornom podaní prihlášky na zmenu ZP od poistencov došlo aj na strane konkurencie, no poistenci sa o tom dozvedia až neskôr, keď zdravotná poisťovňa po akceptácii prihlášok ÚDZS a potvrdení prihlášok zdravotnou poisťovňou zašle novým poistencom preukaz poistenca, čo bude v decembri tohto roka," skonštatovala Smatanová.

Poznamenala, že ani v jednom prípade doručených dožiadaní z ÚDZS nedošlo k neoprávnenému prepoisteniu, teda k zmene zdravotnej poisťovne. "Keďže prihlášku Union ZP nepotvrdila, nemožno ani hovoriť o neoprávnenom prepoistení," doplnila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu