Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko trápi silný vietor: Na idúce auto padol strom, sneženie komplikuje situáciu na D1

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: radiogdansk.pl)

POPRAD - Polícia upozorňuje vodičov na silný vietor v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa a Kežmarok predovšetkým v oblasti Vysokých Tatier, následkom ktorého padajú na cesty konáre zo stromov a iné voľne položené predmety.

Sneženie komplikuje situáciu na D1

Úsek diaľnice D1 medzi tunelom Bôrik a Spišským Štvrtkom v okrese Levoča je ťažko prejazdný. Husto tu sneží a je na ňom znížená viditeľnosť. Odporúčaná rýchlosť na tomto úseku je 60 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Ako informuje Slovenská správa ciest na svojej internetovej stránke, cesty prvej, druhej a tretej triedy na území Slovenska sú zjazdné. Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na cestách v okrese Poprad a na sedle Malý Šturec je miestami na vozovke vrstva čerstvého až kašovitého snehu hrubého jeden centimeter. Silný dážď obmedzujúci dohľadnosť na 100 metrov je v okolí Dargova a Ďurďošíka. Silné sneženie obmedzujúce dohľadnosť na 100 metrov je v okolí Štrby. Na ceste I/14 - horský priechod Šturec dochádza k padaniu skál na vozovku. Pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom.

Fúkať bude aj v nedeľu

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred silným vetrom v nedeľu 16. marca. Výstraha tretieho stupňa sa týka niektorých častí severného a stredného Slovenska, kde očakávajú vietor v nárazoch 25 až 45 metrov za sekundu. Výstraha platí najmä pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Brezno, Poprad a Tvrdošín.

Pre západné Slovensko hlási SHMÚ druhý stupeň výstrahy, čo znamená vietor s rýchlosťou 20 až 30 metrov za sekundu. Na južnom Slovensku hlásia výstrahu prvého stupňa s vetrom do 23 metrov za sekundu. Väčšia časť východného Slovenska je bez výstrah. Výstraha tretieho stupňa pred vetrom bude na severnom Slovensku trvať aj v pondelok 17. marca.

Stromy pri ceste medzi Svitom a Batizovcami taktiež vyzerajú na spadnutie
Zobraziť galériu (4)
Stromy pri ceste medzi Svitom a Batizovcami taktiež vyzerajú na spadnutie  (Zdroj: Tip čitateľa/Viera)

Hasičov poriadne potrápil vietor, takto vyzerajú dnešné zásahy v číslach

V súvislosti s dnešnou nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči najmä v Prešovskom kraji. Medzi najviac postihnuté okresy patrilli Kežmarok, Poprad, Levoča a Stará Ľubovňa, menej výjazdov bolo zaznamenaných v okresoch Bardejov, Stropkov, Vranov nad Topľou a Prešov. Vo viacerých prípadoch išlo najmä o spadnuté stromy na cestné komunikácie a vozidlá a o strhnuté strechy. Vplyvom silného vetra zasahovali prešovskí hasiči až 19 krát.

Na ostatnom území Slovenskej republiky zasahovali príslušníci HaZZ v súvislosti zo zlou poveternostnou situáciou vo viacerých mestách (Bratislava (2-krat), Trenčín (2-krát), Levice (1-krát), Poltár (3-krát), Lučenec (2-krát), Turčianske Teplice (1-krát), Brezno (2-krát), Dunajská Streda (1-krát), Liptovský Mikuláš (2-krát), Dolný Kubín (1-krát), Revúca (2-krát), Rožňava (1-krát), Krupina (1-krát), Michalovce (1-krát), Banská Bystrica (2-krát), Šaľa (1-krát) a Prievidza (1-krát) ). Vo viacerých prípadoch išlo najmä o spadnuté stromy na ceste, odtrhnuté plechy ohrozujúce občanov a spadnuté stĺpy elektrického vedenia. 

V Šali museli hasiči zasahovať na 5. poschodí strednej školy vo volebnej miestnosti, kde prievan rozbil okno a padajúce úlomky ohrozovali občanov vchádzajúcich do budovy.

V Lučenci spadol na cestu a rodinný dom starý topoľ

Čitateľka Zuzana nám poslala aktuálnu fotografiu z Lučenca, kde kvôli silnému vetru spadol na cestu a budovu topoľ. "Vysoké topole rastú pozdĺž celej ulice, sú staré najmenej 35 rokov, vyschnuté, bolo len otázkou času kedy sa jeden z nich zrúti. Keby niekto prechádzal po chodníku, alebo by tadiaľ išlo auto, ten človek mŕtvy," vyjadrila sa.

Silný vietor zrútil na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Zuzana)

Vietor spôsobil výpadky elektriny aj v Tisovci

Výpadky elektrickej energie komplikujú službu členom Mestskej polície v Tisovci, ktorá dohliada na poriadok a pokojný priebeh dnešných prezidentských volieb. Ako povedal jej náčelník Ján Martiniak, vietor hýbe konármi a tie spôsobujú výpadky elektrickej energie. 

Počas dnešnej služby zaznamenal Martiniak niekoľko výpadkov kamerového systému a ozývajú sa aj alarmy na budovách. "V Tisovci máme vždy pri silnejšom vetre problém s výpadkami elektrického prúdu. Kamery nám našťastie naskočia automaticky a pri rozozvučaní alarmov skontrolujeme budovu. Vietor však odlamuje aj suché konáre, ktoré narážajú do zaparkovaných áut a alarmy sa ozývajú aj na nich. Okrem počasia sme však doteraz žiadne problémy v súvislosti s voľbami nezaznamenali," povedal Martiniak.

Branisko už prejazdné

Cesta I/18 v horskom priechode Branisko je opäť prejazdná. Na ceste boli popadané stromy, ktoré však už odstránili. Informovalo o tom Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Hasiči zasahovali aj počas volieb

Hasiči dnes po 13:15 zasahovali v obci Hrnčiarske Zalužany v okrese Poltár. Na budove obecného úradu silný vietor odtrhol kus lepenkovej krytiny a hromozvod. Ako informovala Zuzana Farkasová z komunikačného a organizačného oddelenia hasičského prezídia, hasiči pripevnili odtrhnutý kus krytiny naspäť na strechu, aby neohrozoval občanov. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov nebol priebeh volieb narušený.

Na idúce auto spadol strom, konár prerazil nielen okno, ale aj palubnú dosku

Od rána mali popradskí hasiči už jedenásť výjazdov, z toho tri k požiarom. Zostávajúce výjazdy súviseli s vyčíňaním počasia. „Asi najvážnejší prípad sa stal medzi Svitom a Batizovcami, kde spadol strom na idúce auto, pričom konár prerazil okno a palubnú dosku na mieste spolujazdca,“ informoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch. Pri nehode nebol nikto zranený, na mieste spolujazdca, našťastie, nik nesedel.

Stromy padali na viacerých miestach

Popradskí hasiči odstraňovali dnes dopoludnia popadané stromy na ceste medzi Svitom a Batizovcami, v Poprade, Šuňave, Liptovskej Tepličke, Vikartovciach a momentálne odstraňujú popadané stromy z trate Tatranských elektrických železníc. Silný vietor tiež strhol strechu na jednom rodinnom dome v Spišskej Teplici a poškodil strechu na úrade práce v Poprade a na jednom dome v obci Štôla. Popradskí hasiči pomáhali kolegom pri likvidácii lesných požiarov v Zuberci a v Osturni. Okrem toho likvidovali aj požiar kontajnera v Poprade. Silnému vetru neodolali napríklad aj niektoré bilboardy v Poprade či provizórne oplotenia. 

Kompa na VD Gabčíkovo nepremáva 

Kompa na prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG), medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica, dnes od 14.00 h nepremáva. Dôvodom odstávky je silný  nárazový vietor. TASR informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Ľuboš Krno. Podľa jeho slov poveternostná situácia neohrozuje lodnú dopravu ani prevádzku plavebnej komory VDG. "O skončení obmedzenia bude SVP verejnosť informovať," doplnil.

Problémy môžeme očakávať aj v nedeľu

Momentálne sa vietor čiastočne utíšil a situácia je oveľa pokojnejšia ako dopoludnia. „Problémy možno očakávať v nedeľu, keďže na dopoludnie hlásia meteorológovia ešte silnejší vietor,“ dodal Šproch. 

Na silný vietor v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa a Kežmarok, predovšetkým v oblasti Vysokých Tatier, upozorňuje aj prešovské krajské policajné riaditeľstvo. Silný vietor láme konáre, v niektorých prípadoch vyvracia celé stromy nielen v okrese Poprad, ale aj v okrese Kežmarok. Na cestu I/67 v Spišskej Belej v časti Strážky v smere do Kežmarku spadol na strom, komunikácia bola čiastočne neprejazdná.

Taktiež je podľa polície potrebné dbať na zvýšenú opatrnosť pri parkovaní motorových vozidiel, aby tieto neboli zaparkované pod stromami, pretože už došlo k viacerým poškodeniam vozidiel. Informovali o tom z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Okrem toho je cesta III. triedy medzi obcami Svit a Batizovce momentálne neprejazdná z dôvodu popadaných stromov. Obchádzka je možná cez Vysoké Tatry.

Cesta I/18 v horskom priechode Branisko je momentálne neprejazdná. Na ceste sú popadané stromy. Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, úsek Prešov - Levoča je možné prejsť po diaľnici D1.

Silný vietor strhol strechu rodinného domu

V Spišskej Teplici vietor podľa hasičov strhol strechu na jednom z domov. Na Zamagurí sú už niektoré obce bez elektriny, vietor polámal strom a ten strhol vedenie nízkeho napätia aj v meste Stará Ľubovňa.

SHMÚ varuje pred silným vetrom.
Zobraziť galériu (4)
SHMÚ varuje pred silným vetrom.  (Zdroj: SHMÚ)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu