Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Epidemiológovia v pozore: Podozrenie z prasacej chrípky na juhu Slovenska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Vracia sa smrteľný vírus na Slovensko? Ženu z Veľkého Krtíša, ktorej diagnostikovali zápal pľúc, vo štvrtok vo vážnom stave previezli do Banskej Bystrice. Jej stav sa totiž rapídne zhoršil a príznaky pripomínajú nebezpečné infekčné ochorenie tzv. prasaciu chrípku. Podozrenie na vírus pandemickej chrípky AH1N1 sa nakoniec nepotvrdilo.

Ženu ešte v stredu hospitalizovali vo veľkokrtíšskej nemocnici, kde jej diagnostikovali zápal pľúc, informovala Tv Markíza. Vo štvrtok sa však jej stav  začal rapídne zhoršovať a dokonca upadla aj do bezvedomia. Príznaky, ktoré sa u ženy prejavujú, pripomínajú nebezpečné ochorenie tzv. prasaciu chrípku. Nemocnica preto zalarmovala epidemiológov.

Žena pociťovala ťažkosti už počas víkendu. Trápil ju suchý kašeľ, cítila sa slabo a ťažko sa jej dýchalo. Príbuzní, ktorí došli so ženou do styku, podľa informácií TV Markíza zdravotné ťažkosti nepociťujú. Chorú ženu vrtuľníkom za prísnych opatrení previezli do Banskej Bystrice, kde ju podrobili testom. 

Laboratórne testy u 37-ročnej ženy, ktorú tento týždeň hospitalizovali v nemocnici vo Veľkom Krtíši, nepotvrdili vírus pandemickej chrípky (AH1N1). Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Márie Avdičovej vyšetrením vzoriek hospitalizovanej ženy sa nepotvrdila prítomnosť tohto vírusu, ako ani chrípky typu A. Biologický materiál sa však ďalej vyšetruje na prítomnosť vírusu chrípky typu B.

Nebezpečnej pandemickej chrípke tento rok v Egypte podľahlo vyše 20 ľudí a dve obete hlásia aj zo Španielska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu