Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prasacia chrípka pri Banskej Bystrici: Tehotná žena (38) je vo vážnom stave!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – V Banskobystrickom kraji sa vyskytol prípad SARI (ťažké akútne respiračné ochorenie) u 38-ročnej tehotnej ženy, no aj chrípka typu A(H1N1), známa skôr pod názvom "prasacia" chrípka. Pacientky neboli očkované.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, v 7. kalendárnom týždni RÚVZ Žiar nad Hronom za svoj okres hlásil do systému monitorovania chorobnosti prípad SARI u 38-ročnej ženy v 34. týždni gravidity.

"Najskôr bola prijatá na gynekologické oddelenie v Banskej Štiavnici, kde jej urgentne urobili cisársky rez v spinálnej anestézii. Pooperačný priebeh bol bez komplikácií. Na druhý deň však pacientka dostala suchý kašeľ, nádchu a podvečer sa sťažovala na dušnosť s bolesťou na hrudníku. Lekári urobili všetky potrebné vyšetrenia a odbery. Pacientke podávajú antibiotiká aj antivirotiká," vysvetlila Tolnayová. Výsledky laboratórnych testov k dnešnému dňu nie sú ešte k dispozícii.

Druhý prípad SARI pre respiračné zlyhávanie sa týka 64-ročnej pacientky s cukrovkou. Prijali ju na internom oddelení Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici ako dekompenzovaného pacienta s diabetes mellitus (cukrovka) s teplotou, pôvodne pripisovanou gangrenóznej nohe pri podozrení na sepsu.

"Lekári však vyslovili aj podozrenie na chrípku, ktoré bolo v stredu potvrdené rýchlotestom na AH1. Testy potvrdili chrípku typu A(H1N1). Pacientka je v súčasnosti preložená na ARO, užíva antivirotiká, predpísaná je aj ďalšia liečba. Jej stav je vážny," dodala Tolnayová.

Podľa zdravotníkov aj napriek neustálym upozorneniam epidemiológov, že proti chrípkovým ochoreniam a ich komplikáciám sa majú očkovaním chrániť hlavne rizikové skupiny, medzi ktoré patrí predovšetkým zdravotnícky personál, či chorí na cukrovku, alebo tehotné ženy, prax ukazuje, že ľudia tieto rady väčšinou ignorujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu