Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prasacia chrípka znovu straší svet: Na Ukrajine je kritická situácia, takmer 50 mŕtvych!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinskí zdravotníci evidujú v terajšej chrípkovej epidémii 51 prípadov úmrtia, oznámil to dnes minister zdravotníctva Alexander Kvitašvili. Podľa skorších správ kyjevskej tlače sa väčšina chorých nakazila vírusom prasacej chrípky H1N1. Aký má tento typ chrípky podiel na štatistike úmrtí, minister však nespresnil.

Najväčšu chorobnosť vykazuje hlavné mesto Kyjev, najväčšia úmrtnosť bola zaznamenaná v Odese, kde ochoreniu podľahlo 20 ľudí. Prah epidémie bol prekročený v Doneckej a Rivenskej oblasti, ďalších 17 regiónov sa k tejto hranici rýchlo blíži, uviedol Kvitašvili. Hospitalizovaných bolo takmer 90.000 ľudí, dve tretiny chorých chrípkou tvoria deti.

Ukrajinský minister vyhlásil, že k vysokej úmrtnosti prispieva skutočnosť, že ľudia vyhľadávajú lekársku pomoc neskoro. "Už pri prvých symptómoch by mali požiadať o pomoc zdravotníkov, namiesto aby behali po lekárňach a zháňali Tamiflu," vyhlásil Kvitašvili s odkazom na antivirotikum nasadzované pri liečbe chrípkových ochorení.

Prasacia chrípka sa šíri aj v susednom Rusku, kde podľa dnešných informácií vírus H1N1 tvorí 42 percent zachytených typov. Prah epidémie bol prekročený v 13 ruských oblastiach, oznámili epidemiológovia.

Od začiatku zimy si podľa ruských úradov prasacia chrípka v krajine vyžiadala 17 mŕtvych. V prípade radu ďalších úmrtí nebol zatiaľ typ vírusu upresnený. V Petrohrade zomrelo päť ľudí a hospitalizovaných je ich ďalších viac ako 300. Päť úmrtí je hlásených zo severokaukazského Dagestanu, dve z uralského Jekaterinburgu.

Na prasaciu chrípku zomrelo v Sýrii od vlaňajšieho septembra 11 ľudí

Jedenásť ľudí zomrelo v Sýrii od septembra 2015 na prasaciu chrípku. Informoval o tom dnes predstaviteľ tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktorý zároveň vyjadril obavu, že v tejto vojnou zničenej krajine sa šíria nákazy.

Od 22. septembra podľa jeho informácií prijali sýrske nemocnice 27 pacientov infikovaných kmeňom vírusu A (H1N1), pričom jedenásť z nich nákaze podľahlo, uviedla agentúra DPA.

Predstaviteľ ministerstva spresnil, že vakcíny proti prasacej chrípke dostupné boli a Sýrčania mohli tiež využiť aj iné preventívne opatrenia, vďaka ktorým by sa nákaze vyhli.

DPA pripomenula, že k prvému úmrtiu na prasaciu chrípku došlo v Sýrii v auguste 2009. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjadrila v roku 2013 obavy v súvislosti so vzrastajúcim počtom úmrtí na infekčné choroby v Sýrii, a tiež u presídlených Sýrčanov žijúcich v niektorej zo susedných krajín.

Medzinárodná mimovládna organizácia Save the Children zároveň uviedla, že približne 60 percent sýrskych nemocníc bolo v konflikte poškodených či zničených. Produkcia liekov v krajine klesla o 70 percent a takmer polovica lekárov zo Sýrie utiekla, dodala organizácia. 

Konflikt v Sýrii sa začal v marci 2011 pokojnými protivládnymi protestmi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Neskôr prerástol do komplexnej občianskej vojny, v ktorej doposiaľ podľa odhadov Organizácie Spojených národov zomrelo viac než 250.000 ľudí.

Viac o téme: RuskoSýriaUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu